I motsetning til hva man kanskje tror, er ikke lek med mennesker en medfødt evne hos hunder, men er vanligvis noe kjæledyret må lære. Det lønner seg å leke mye med valpen: det styrker forholdet mellom kjæledyret og eieren, samt lærer hunden å kommunisere med deg. Faktisk er lek sammen det beste måten for valpen og eieren å bli kjent med hverandre. Her gir vi våre beste tips om valpeleker og hvordan du kan leke med valpen din!
Spesielt måten du utfører mer livlige leker på, bør alltid tilpasses hundens individuelle karakter, slik at aktiviteten definitivt er hyggelig. En sjenert valp kan bli skremt hvis du plutselig kaster deg ned på gulvet, lager rare lyder og prøver å "kjempe" med den. På den annen side kan en mer fremoverlent valp bli for opphisset av en feilaktig invitasjon til lek og prøve å bryte med deg som den har lært å leke med sine valpesøsken. Med andre ord er det viktig at eieren lærer å tilpasse lekestilen slik at den passer for den enkelte valpen. Det er også bra hvis du legger merke til hundens rasetypiske oppførsel. En livlig terrier-valp trenger sannsynligvis mer fart i lekene, og en gjeterhundvalp trenger enda mer løping og "gjeting."
Hvis barn eller andre leker med valpen din, er det ditt ansvar å sørge for at hunden alltid føler seg trygg og at leken ikke kommer ut av kontroll på noe tidspunkt.
Hvis du kaster en leke til valpen i lekestunden, må du sørge for at det skjer på et sklisikkert underlag. Ukontrollert løping på glatte overflater, som laminatgulv, er ikke bra for den voksende valpens kropp.
Det lønner seg å leke mye med valpen, men det er ikke nødvendig hver gang den kommer og prøver å få oppmerksomheten din. Hvis du alltid avbryter det du gjør og begynner å leke, vil valpen lære at du alltid er tilgjengelig. For eksempel kan du med en nøytral stemme si "Nå skal vi ikke leke" til hunden og fortsette med det du gjør. Når du gjentar den samme frasen, vil valpen lære at den ikke får selskap av deg akkurat når du uttaler ordene.
På den annen side blir du en spesielt interessant lekekamerat for hunden din hvis du ofte tar initiativet selv og inviterer valpen til lek. Imidlertid lønner det seg vanligvis å godta valpens lekeønsker og forsøk på kontakt. Husk også å avslutte leken når det er mest moro, i stedet for når valpen blir kjedelig og går bort. På den måten blir leketiden alltid noe å se frem til.
Hver hundepersonlighet leker på sin egen måte. Der superaktive poter løper raskere enn fornuftig, foretrekker en valp med en roligere personlighet å sysle alene og bruke hodet. Vet du allerede hvilken gruppe valpen din tilhører? Siden hunder ikke er ensartede typer, kan lekestilen deres faktisk bestå av begge ytterpunktene, av og til til og med i løpet av samme lekestund.
Ved å observere hvordan hunden din leker, får du mye informasjon om personligheten dens. Du kan også se hvordan valpen utvikler seg og observere atferden dens i ulike situasjoner. Gjennom lek kan du både øke selvtilliten til en sjenert valp og lære en energibunt selvkontroll.
Lek med andre hunder lærer valpen viktige kommunikasjonsferdigheter mellom hunder. I hundelek finnes ingen regler, alt er tillatt: frenetisk løping, knurring, røsking, oppreist bryting og kroppsspråk som i alle andre situasjoner kunne bli oppfattet som truende. Leken lærer derfor valpen mange kommunikasjonstrikse og er derfor nyttig for valpen, men også for deg da du lærer å tolke kjæledyret ditt: Observer for eksempel hvordan leken begynner og hvilken subtil kommunikasjonsmetode hunden bruker når den opplever leken som for hektisk og prøver å roe ned situasjonen.
For valpen er det tryggest å leke med kjente hundevenner som passer både i størrelse og lekestil. Hundegårder gir frihet på en trygg måte, men noen ganger er besøk i dem forbundet med risiko. Hundegårder er åpne for alle, så det er umulig å forutsi og enda mindre kontrollere hvordan hundene forholder seg til din lille venn inne i hundegården. Derfor er det også grunn til å vurdere hvor mye og hvor fritt du vil bruke hundegårdene.
Slik tolker du hundens språk »
Å la valpen din vinne en bryte- eller dralek er ofte det beste valpen vet med å leke med mennesker og gir valpen sunn selvtillit. Eieren kan kvele valpens lyst til å leke ved alltid å være "herren på haugen". Hvem vil leke med en slik kjedelig person som alltid bare vil vinne og som stjeler leken hver gang? La hunden din føle seg som en vinner!
Du som eier er det beste leketøyet hunden din kjenner til - både innendørs og utendørs! I hundetrening er lek den beste belønningsmetoden. Gjennom lek kan man effektivt forsterke atferd som krever fart, som innkalling. For at leketøy- og lekebelønning skal fungere, må hunden først lære å elske lek, og du må styrke dens vilje til å tulle med deg.
Lek er valpens jobb! Selv om vi kjedelige mennesker kan synes at lek føles som en ensformig oppgave, er betydningen for valpens utvikling og trivsel helt avgjørende.
Når hunden blir eldre, lønner det seg å opprettholde dens lekfullhet. Lek styrker forholdet mellom hunden og eieren og gjør det avslappet. Hvis en voksen hund nesten aldri leker, kan du systematisk fremme dens evne til å leke. På denne måten øker du ditt kjæledyrs livsglede.
Anskaffelse av ulike leker for valpen er ikke bare et triks fra dyrebutikkene, men hunden har nytte av å bli kjent med ulike former, materialer og måter å leke på. Lekene har forskjellige formål. For eksempel gir aktiviseringsleker hunden en mulighet til å skaffe mat, noe som er et naturlig adferdsbehov helt fra fødselen.
Noen ganger er de beste lekene ikke de som kjøpes i butikken, for eksempel er tomme toalettruller ofte små valpers favoritter. I tillegg til den tomme papprullen, bør du skaffe følgende til lekeskrinet:
Hunden trenger ikke alltid tilgang til alle lekene, du kan "rotere" dem. En veldig livlig valp kan forlate sin favorittleke på et øyeblikk, men når leken er satt bort i skapet i noen dager, blir gjenforeningen ofte veldig gledelig!
Taulek: Bruk en leke som valpen kan gripe godt tak i, for eksempel et tau, og begynn en morsom taulek! Vift med leken foran valpen og oppmuntre den til å begynne å trekke i leken. Husk at valpen også gjerne vil vinne av og til - det er bra for selvtilliten!
Kaste leker/apport: Hvilken hund elsker ikke å jage etter leker? Dette kan du leke både inne og ute, og valpen vil sannsynligvis elske det! Denne leken er også en flott mulighet til å lære valpen å komme tilbake med leken og slippe den ved deg så du kan kaste den igjen.
Gjemme godbiter/leker: Valper blir like trøtte av å bruke nesen som av kroppen! Gjem godbiter eller mat i en aktivitetsmatte som valpen må finne, eller gjem valpens favorittleke et sted og la den lete. Dette vil holde valpen underholdt i lang tid!
Lær valpen triks: Å lære kan være en lek! Øv på vanlige, nyttige kommandoer som "sitt", "ligg", "stopp" og "pen tass". Dette blir en morsom stund sammen som både styrker båndet deres og gir valpen opplæring.
Lek gjemsel: For denne leken trenger dere to personer, slik at valpen ikke føler seg ensom eller forlatt. En person gjemmer seg, og en hjelper valpen med å lete! Når valpen finner den gjemte personen, kan dere belønne den med mye lek og en liten godbit.
Ha en liten brytekamp: Når valper leker med hverandre, er det ikke uvanlig at det blir en liten brytekamp, og de ruller rundt på gulvet. Gjør det samme med valpen din - men forsiktig og med mye kjærlighet, selvfølgelig! Gi valpen en liten dytt og se om den er klar for en utfordring. Hvis valpen er liten, kan du bare bruke hånden din, men hvis du har en større rase, kan du også komme ned på alle fire og bruke kroppen litt mer.
I vår valpeguide holder vi deg på tå hev fra dagen valpen flytter inn i hjemmet til den er en voksen hund. Her finner du all informasjon som nye valpeeiere står overfor, for eksempel hvordan hustrene valpen og hvordan gjøre hjemme alene-treningen..