Som hundeeier er det fantastisk å kunne ta med sin elskede venn på bilferien, men akkurat som for oss mennesker er sikkerhet og komfort avgjørende for en vellykket hunde-biltur. Hunden din må kunne sitte, ligge eller stå komfortabelt, samtidig som den trygt er festet ved en plutselig oppbremsing, sving eller i verste fall en ulykke. Her forteller vi mer om hva som trengs hvis du skal kjøre bil med hunden din!
Og en liten påminnelse! La aldri hunden din være alene i bilen på varme dager. Temperaturen i bilen kan raskt bli farlig høy, selv om vinduene er åpne og bilen står i skyggen.
Å reise med hund i bil er praktisk, for da kan dere selv bestemme når dere vil stoppe for pauser og lufting. Når en hund er med i bilen, må den, akkurat som oss mennesker, være sikret under hele turen – enten i et transportbur, en bilsele eller den kan være i bagasjerommet hvis det er montert et gitter som skiller bagasjerommet fra resten av bilen. Å ha hunden løs i bilen er ulovlig.
En hund skal aldri bli etterlatt i en bil i varmt vær. Temperaturen i bilen kan raskt bli farlig høy, selv om vinduene er åpne og bilen står i skyggen.
18 grader i skyggen = 38 grader i bilen.
22 grader i solen = 85 grader i bilen.
Hvert år blir dyr reddet fra varme biler, men noen ganger kommer hjelpen for sent. Gjør det derfor til en regel å aldri forlate kjæledyret ditt alene i en varm bil. Ta med hundevennen din på ærendene eller la den være hjemme når det er varmt.
En rolig hund er alltid hyggelig å ha med på reisen, i motsetning til en hylende, bjeffende og urolig valp. I bilen skal hunden av sikkerhetshensyn alltid være festet med sikkerhetsbelte eller oppholde seg i et bilbur. En løs hund i bilen (selv en valp) utgjør en sikkerhetsrisiko også for menneskene i bilen. En plutselig bremsing kan gjøre at selv en liten hund flyr fremover og kan forårsake alvorlig skader. Selv en liten sving eller bratt kurve kan kaste valpen fra setet, noe som kan være katastrofalt for valpens bein og rygg.
Når du skal velge et hundebur, må du tenke på hvilken bilmodell du har og hvor stor hunden din er. Kom gjerne innom oss på Musti, så hjelper vi deg med å finne et bur som passer både hunden og bilen din. MIM tilbyr bur med ekstra sikkerhetsfunksjoner for å gjøre bilreisen så trygg som mulig.
Ifølge loven har en hund som transporteres i bur rett til følgende minimumsmål:
Lengde = hundens lengde fra snutespiss til halerot når hunden står i normal stilling, ganger 1,2.
Bredde = hundens brystbredde ganger 2,5. Hunden skal kunne ligge og snu seg uten hindringer.
Høyde = hundens høyde når hunden står i normal stilling (eventuelt mankehøyde x 1,2).
Les mer om reglene for transport av dyr i Norsk Lovdata.
En løs hund i bilen er livsfarlig ved kollisjon – både for hunden og passasjerene.
En liten Jack Russel på 6 kg får en kraft som tilsvarer ca. 800 kg ved en kollisjon i 90 km/t.
En schæfer på 30 kg får en kraft som tilsvarer 1200 kg ved en kollisjon i 50 km/t. Ved 90 km/t er kraften nesten fire tonn.
Et alternativ til bur er å kombinere en hundegrind ved åpningen av bagasjerommet og et solid gitter som skiller bagasjerommet fra resten av bilen; dette kan være et godt valg for større hunder eller biler med begrenset bagasjeromsplass. Et bilgitter montert mellom bagasjerom og baksete beskytter både mennesker og dyr. Du kan dele opp plassen i bagasjerommet med en divider for å transportere to hunder, eller hvis du ønsker å bruke halvparten av bagasjerommet til hunden og halvparten til bagasjen din.
For deg som ikke har plass eller mulighet til å ha et bilbur, finnes det bilbelter tilpasset hunder. Bilbeltene er spesielt utformet for hunder og finnes i ulike størrelser. De festes enkelt i sikkerhetsbeltet. På denne måten er hunden like trygt festet som de andre passasjerene i tilfelle en kollisjon. Vær nøye med å ha god avstand mellom hunden og forsetet for å forhindre at hunden krasjer inn i setet før sikkerhetsbeltet stopper den.
Det finnes også spesielle adaptere som festes i hundens sele og deretter i beltespennen.
Legg et mykt og komfortabelt liggeunderlag i buret. Noen modeller har en skittavstøtende og holdbar underside av nylon, samt et avtakbart trekk som kan tas av og vaskes. Hvis hunden er rastløs, kan det være lurt å velge et pledd med antiskli for å holde det på plass. Fest gjerne en praktisk reisevannflaske med innebygd vannskål i buret, slik at hunden hele tiden har vann tilgjengelig under hele reisen.
Stå en stund utenfor bilen med valpen og åpne deretter døren slik at valpen kan se inn i bilen.
La valpen titte inn i bilen og bli interessert i den. Den mørke kupeen kan virke litt skummel i begynnelsen.
Løft valpen inn i bilen og gi den flere godbiter direkte fra hånden eller legg dem på selve setet.
Fest deretter hunden med selen til bilbeltet eller plasser valpen i buret og belønn masse.
Lukk buret i en liten stund (eller la hunden være festet i beltet) og gi den godbiter. Åpne deretter buret og løft valpen ut av bilen.
Hvis valpen umiddelbart begynner å prøve å komme seg ut av buret eller trekke i bilbeltet, venter du til den er rolig og stille et øyeblikk før du løsner den. Da lærer valpen valpen at den bare kan komme ut av buret (og bilen) når den er rolig. Prøv å være forutseende og avslutt øvelsen helst før valpen blir rastløs.
Et par minutter med ro og godbitspising i bilen er nok. Etter det kan du slippe ut valpen for å snuse rundt. Gjenta øvelsen etter en stund, totalt 4 ganger. Gjør det samme de to følgende dagene, og du vil snart merke at bilen din blir et virkelig hyggelig sted – et sted valpen løper til så snart den får sjansen.
Nå er det på tide å prøve å kjøre med valpen din. Husk at valpen kan synes det er spennende med bilens vugging og bli litt urolig. Hvis mulig, be en venn eller familiemedlem om å kjøre bilen så jevnt som mulig mens du fokuserer på valpen. Gjenta gjerne den herlige lille turen dagen etter. For eksempel kan dere kjøre til nærmeste Musti-butikk, hvor valpen garantert vil få masse ros og kos fra personalet.
Hvis valpen har det bra i bilen og ikke er veldig rastløs, kan du prøve å sette deg i førersetet når bilen står stille.
Når valpen holder seg stille på sin egen plass i baksetet, kan du gi den noen godbiter og rose den grundig.
Deretter kan du kjøre jevnt en liten stund. Hvis hunden er rolig, stopp bilen og ros den, og la den få gå ute en stund for å snuse langs veien.
Etter en kort pause, løfter du valpen inn i bilen igjen, belønner med godbiter og kjører den korte veien hjem.
Hvis valpen begynner å hyle, kan du kjøre til siden av veien og stoppe, men gi først oppmerksomhet til valpen når den har blitt stille. Da lærer valpen din at den bare får oppmerksomhet ved å være rolig – også i bilen.
Når valpen rolig klarer å kjøre en kort tur alene i baksetet, kan du gradvis øke lengden på turen. Før du tar en lang tur rundt hele landet, bør du merke deg følgende:
Husk at valpens balanse ennå ikke er fullt utviklet. Unngå skarpe og raske svinger. Å balansere over lengre tid er tungt for valpen, og den kan også bli bilsyk.
Vær nøye med å slippe ut hunden først når den har vært rolig en liten stund. Ellers kan den bjeffende valpen lære at det lønner seg å lage bråk i baksetet.
Ta med hunden så ofte som mulig når du reiser et sted med bil. Målet for turen trenger ikke alltid å være veldig spennende for hunden – ta den gjerne med på helt vanlige ærend.
Hvis dere skal fly, har hvert flyselskap sine egne regler for størrelsen på transportbur eller transportvesker. Informasjonen finner du hos hvert enkelt flyselskap. Sjekk hva ditt flyselskap har for regler, og ta deretter en titt på våre transportbur og vesker.
Forskjellige togoperatører har også forskjellige regler for å ha med hund i kupéen. De fleste tillater hunder i visse vogner, som vanligvis er merket med et skilt.