Hva skal valpen spise? Gleden over å ha skaffet seg en helt egen valp er stor. I tillegg til å forberede alt som er nødvendig, må man også bestemme seg for hvilket fôr man skal gi valpen. På markedet finnes det en jungel med hunde- og valpefôr, og det er ikke alltid lett å vite i hvilken ende man skal begynne. Men det er bare å ta det med ro, vi hjelper deg mer enn gjerne. Det vanligste er at oppdretteren sender med valpen det fôret som valpen har spist så langt. Når man får hjem den åtte uker Les mer
Gleden over å ha skaffet seg en helt egen valp er stor. I tillegg til å forberede alt som er nødvendig, må man også bestemme seg for hvilket fôr man skal gi valpen. På markedet finnes det en jungel med hunde- og valpefôr, og det er ikke alltid lett å vite i hvilken ende man skal begynne. Men det er bare å ta det med ro, vi hjelper deg mer enn gjerne.
Det vanligste er at oppdretteren sender med valpen det fôret som valpen har spist så langt. Når man får hjem den åtte uker gamle valpen, så bør man vente med å bytte fôr om man ikke vil fortsette med fôret som oppdretteren har valgt. Det er veldig mye annet som skjer og som kan stresse valpen, så derfor er det best å vente noen uker.
Valpen og unghunden har en følsom vokseperiode, og dette stiller høye krav til fôret. Riktig sammensetning og et balansert fôr er viktig for å sørge for at valpen får i seg riktig mengde av alle næringsstoffer som protein, fett, karbohydrater og energi. Oppskriften er nøye utregnet og derfor trengs ikke kosttilskudd, snarere kan det ødelegge balansen.
Størrelse: er din hund liten, mellomstor eller av en stor rase? Å velge fôr etter valpens forventede voksenvekt er viktig. Valper har ulikt energibehov, vokser i forskjellig tempo og må vokse i riktig takt for at skjelett og ledd skal vokse optimalt. De fleste fôrprodusenter har også valpefôr for ulike hunderaser.
Det er mest vanlig å mate sin hund med tørrfôr. I tørrfôret finnes alt hunden trenger konsentrert i fôrkulene, der er lett å oppbevare og bære hjem fra butikken. Våtfôr finnes både som helfôr og kompletteringsfôr, og består ofte av myke biter i gele, saus eller paté. Våtfôr har et høyt væskeinnhold, og er ofte smakfullt og lettfordøyelig. Kombiner gjerne tørr- og våtfôr, slik at du er sikker på at din valp får i seg nok væske. Våtfôrpakker som er åpnet, skal oppbevares i kjøleskapet. Ferskfôr består av rått kjøtt, bein og organ som forsiktig fryses ferskt for å bevare alle viktige næringsstoffer. Ferskfôr finnes både som helfôr men også som kompletteringsfôr, der man selv komponerer sin hunds måltider. Ferskfôr skal oppbevares i fryseren og tines i kjøleskapet.
Hvor mye valpen skal spise avhenger av hvilket fôr du har valgt, valpens alder og vekt, samt individuelle behov. På fôremballasjen står det skrevet retningslinjer for hvor mye av akkurat den fôrtypen man skal gi i forhold til valpens vekt og alder. Men det finnes selvfølgelig individuelle forskjeller som aktivitetsnivå etc. En åtte uker gammal valp kan trenge å spise 4-5 måltider per dag mens en fire måneders valp spiser ca 3 måltider per dag. En normalt aktiv, voksen hund pleier å spise 2-3 ganger per dag.
En generell regel er å bytte til adultfôr når hunden slutter å vokse i høyden. For små hunder er det cirka rundt ett års alder, men for svært store hunder er det rundt 1 ½ - 2 års alderen.
Ulike behov i voksen alder: Det finnes en mengde forskjellige fôr for alle hunderaser; for kresne hunder, hunder med følsom mage, allergi, aktive hunder, kastrerte hunder og helt vanlig voksenfôr. Det finnes også kornfrie alternativ, for hunder som er følsomme for korn.
La hunden kjempe for maten og forleng spisetiden:
I naturen tilbringer ulven mye tid på å søke etter mat. Du har sikkert sett dokumentarer med ulver som sporer og følger sitt bytte på lange avstander og deretter får kjempe for sin mat. Dette behovet forsvinner ikke selv om vi har hunder som selskap, og det stiller krav til oss som hundeeiere. Vi trenger derfor å sørge for at det blir litt vanskeligere for hunden enn å bare spise fra matskålen. Å gi hunden en utfordring som gjør at den får kjempe litt for å komme til sin mat, gir hunden litt mental stimulering samtidig som du forlenger spisetiden.
Når man bytter fôr skal overgangen alltid skje langsomt over tid. Ca 14 dager tar det før den følsomme tarmfloraen har fått tid til å venne seg til det nye fôret. Om man bytter fôr for fort, blir hunden som oftest dårlig i magen (dette gjelder for de fleste arter). Vi anbefaler at du går frem på denne måten: