Kloklipp er ikke alltid så populært, men det er noe som må høre til kattens hverdag. Her kan du lese hvorfor man må klippe kattens klør, hvordan man gjør det og hvordan du kan venne katten din til å få klørne klippet.
Mange er bekymret for å klippe pus sine klør. De vanligste spørsmålene er:
Hvor ofte skal jeg klippe klørne?
Hvor mye skal jeg klippe om gangen?
Hvordan venner jeg katten til å klippe klørne?
Ofte slites ikke kattens klør nok, og da spesielt ikke klørne til en innekatt. Hold et øye med klørne og klipp dem regelmessig. Sjekk klørne omtrent annenhver uke – men du vil nok merke når de er for lange når dere leker eller katten klør.
Det er veldig individuelt hvor ofte du trenger å klippe klørne på en katt. Hvis du har en utekatt, trenger du som oftest ikke å klippe klørne ettersom de naturlig slipes ned når de for eksempel jakter eller klatrer i trær. En innekatt trenger som oftest å få klørne klippet, og da er det viktig at du som eier regelmessig sjekker når det er på tide å klippe. Noen katteeiere klipper klørne hver uke, mens andre en gang i måneden.
Å klippe en katts klør er nesten alltid enklere å klippe en hund ettersom man bare trenger å klippe vekk de skarpe spissene. Vanligvis ser man tydelig hvor pulpaen i kloen er, og så lenge du ikke kommer nær den, så går alt bra. Hvis du klipper i pulpaen, vil resultatet være at katten blør, får vondt og kanskje blir skremt, men ikke noe mer alvorlig.
Allerede når katten er liten kan du gjøre ditt beste for å gjøre det til en så hyggelig rutine som mulig. Kombiner kloklippen med noe som katten liker, som for eksempel favorittgodbitene og selvfølgelig masse kjærlighet. Da vil kattepusen din lære å elske kloklipp – eller i hvert fall akseptere det.
Hold klosaksen loddrett når du klipper kloen. Da trenger ikke saksen å klippe like bredt som hvis du holder den vannrett. Dette gjør at kloen ikke sprekker like lett.
Start treningen på kloklipp når katten er rolig.
Ta et bestemt, men mykt tak i den ene frampoten så pusen venner seg til at du tar i potene.
Når pus er rolig en stund, belønner du den og slipper poten. Tren på dette 8-10 ganger.
Fjern deretter potehårene med fingrene og trykk lett på tåen for å få frem kloen.
Berør kloen forsiktig med saksen, belønn og slipp katten løs. Gjenta øvelsen 8-10 ganger. Gjenta på bakpotene.
Øv korte stunder av gangen til katten er vant til håndteringen.
Du trenger sjeldent å klippe klørne til utekatter, men husk å sjekke potene for eventuelle skader!
Merk: Klør skal stelles etter behov. Poter og klør skal sjekkes jevnlig og må pleies og klippes ved behov. Fjerning av klør på dyr vurderes som i strid med dyrevelferdsloven (jf. § 9 annet ledd). Utekatter får som regel kvesset og trimmet sine klør på naturlig vis, men innekatten bør ha et sted der de kan få kvesset klørne sine. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og kloskader kan være smertefullt.