Å vaksinere seg mot farlige og smittsomme sykdommer er selvfølgelig for de fleste mennesker. Det bør være like selvfølgelig å vaksinere våre hundevenner. På denne måten unngår vi sykdommer, unødvendig lidelse og spredning av smitte. Grunnen til at de sykdommene vi vaksinerer mot er så sjeldne, er nettopp fordi de fleste vaksinerer hundene sine.
I de aller fleste tilfeller er valpen både vaksinert og har fått ormekur når du henter den hjem fra oppdretteren (første vaksine gis ved 8 ukers alder). Deretter er det ditt ansvar å fylle på vaksinen. Ved 12 ukers alder er det tid for første påfyllingsdose. Deretter er det tid igjen når valpen fyller 1 år.
Parvovirus: en alvorlig mage- og tarminfeksjon med høy dødelighet
Valpesyke: en dødelig (selv om den er sjelden) sykdom
HCC/Hepatitt: en alvorlig leversykdom
Kennelhoste: de fleste veterinærer vaksinerer også mot kennelhoste fordi det er en av de mest smittsomme sykdommene en hund kan få.
Etter 1-års vaksinasjonen skal vaksinasjon mot kennelhoste tas hvert år, mens vaksinasjon mot andre sykdommer tas hvert tredje år. Hvis du skal ha hunden din på hundepensjonat eller hundebarnehage, er det vanligvis et krav at den er vaksinert mot kennelhoste.
Det er viktig at en hund som skal vaksineres er frisk. Det vil si at hunden ikke skal ha pågående infeksjonssykdommer, være underernært eller under medisinsk behandling som påvirker immunforsvaret. Hvis du er usikker, kan du spørre veterinæren din. Helst bør man heller ikke vaksinere drektige hunder. Hvis det er absolutt nødvendig, bør man begrense det til vaksiner som er bekreftet ufarlige for drektige dyr.
Vaksinasjoner stimulerer hundens immunforsvar til å danne en såkalt immunologisk hukommelse mot smittestoffet som forårsaker sykdommen. Forskjellige vaksiner varer forskjellig lengde, og grunnen til det er at immunforsvaret etter en stund blir dårligere til å kjenne igjen sykdommen som vaksinen skal beskytte mot. Derfor trenger man booster-doser som minner immunforsvaret på nytt.
I motsetning til de bakterielle sykdommene vi vaksinerer mot, er forkjølelse en virusinfeksjon som bare kan behandles symptomatisk. Gå til veterinæren hvis hunden har feber, er veldig slapp, ikke vil spise, virker ha smerter eller hoster mye. Det finnes hjelp for å lindre symptomene mens kroppen kjemper for å bli frisk fra viruset.
Trøtt og slapp med røde og irriterte øyne
Hoste
Rennende snute
Dårlig matlyst
Dålig ånde
Kløe i halsen som får hunden til å begynne å spise gress eller annet (noen hunder spiser hva som helst eller gnir halsen og slikker på tepper og møbler)
Med mer åpne landegrenser risikerer vi å få inn sykdommer som for eksempel rabies, som i dag ikke finnes i fastlands-Norge. Derfor er det viktig å sjekke hundens vaksinasjoner ekstra grundig hvis dere skal reise utenlands. Husk også at det finnes forskjellige lover i forskjellige land når det gjelder import av hunder.
Les mer om å reise utenlands med hund her >>
Ikke ta det for gitt at valpen er vaksinert før du henter den. Be om vaksinasjonssertifikat.
Det er ditt ansvar å holde vaksinasjonene oppdatert.
En vanlig forkjølelse er vanligvis ufarlig så lenge hunden er voksen og frisk.
Du kan alltids rådføre deg med veterinæren din hvis du er usikker.
Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med en veterinær.