Å sosialisere og trene en valp på miljøet innebærer å venne valpen til menneskelige omgivelser og regler. De første tre månedene er de mest kritiske for sosialisering - alt valpen opplever i denne perioden, vil den anse som normalt i fremtiden. Her deler vi tips og råd om hvordan du sosialiserer valpen din og gjør den til en trygg og stabil hund i nye situasjoner.
Det er lett for oss mennesker å glemme at verden er et helt nytt sted for en liten valp, som stort sett har vært hjemme hos moren og søsknene sine. Alt fra trapper, heiser og ulike overflater til trafikk, mennesker og dyr er nye situasjoner for valpen, og den trenger sosialisering for å føle seg rolig og trygg med alt det nye.
Sosialisering og miljøtrening av en valp betyr at du venner valpen til verden rundt oss og alt som skjer der. I løpet av sosialiseringen og miljøtreningen legger du grunnlaget for en harmonisk voksen hund som fungerer godt i ulike miljøer og med ulike mennesker.
Valpens oppdretter har et stort ansvar med å sosialisere og miljøtrene valpen, ved å la valpen være en del av hverdagen og utforske alt det innebærer. Når valpen er omtrent 5-6 uker, kan du begynne å øke kontakten med mennesker gjennom kos, lek og håndtering. Både med hele valpekullet sammen og med valpene en etter en, slik at alle får litt egen tid i løpet av sosialiseringen. Når du henter valpen hjem, er den vanligvis omtrent 8-9 uker gammel, og da er det på tide at du fortsetter med sosialiseringen og miljøtreningen. Tilpass miljøtreningen etter din og valpens hverdag og miljøer – bor du i byen, kan du reise ut på landet og trene, og bor du på landet, er det god trening å reise inn til byen og oppleve bylivet.
Besøk venner med valpen din. En hund som bor i et hus kan synes det er spennende med en trappoppgang og heis.
Spill av lyder av fyrverkeri for valpen. Start med lavt volum og øk det gradvis etter hvert som valpen blir vant til lydene. Vær nøye med å ikke skremme valpen.
Besøk den lokale hundeklubben og la valpen venne seg til miljøet der. Hvis du planlegger å drive med hundesport med hunden din og konkurrere i fremtiden, må du vente til valpen er eldre før du besøker treninger og konkurranser.
Besøk en offentlig utendørs plass. Om vinteren kan du se på skiløpere og besøke en akebakke. Om sommeren kan det være spennende å besøke en fotballkamp eller park med ramper.
Ta valpen med til en nærliggende skog. La den snuse rundt og lytte til skogens lyder.
Utforsk en by. Hvis du bor på landet, ta valpen med til en by og se på bylivet.
Utforsk landet. En byvalp kan for eksempel besøke en stall. La valpen trygt bli kjent med andre dyrearter som katter, hester, kaniner, kuer og sauer.
Gå til venterommet på dyreklinikken og vei valpen. Be personalet om å belønne den med godbiter.
Ta toget, bussen, t-banen eller trikken med valpen. I kollektivtransporten kan valpen venne seg til mennesker, andre hunder og å bli transportert.
La valpen møte voksne hunder. Helst 3-4 forskjellige voksne hunder som selvfølgelig er vennlige og vaksinerte.
De fleste oppdrettere er ansvarlige og håndterer valpene sine fra fødselen av. Fortsett disse øvelsene umiddelbart når du kommer hjem – allerede fra den første dagen.
Ta valpen i armene forsiktig, men med et fast grep. Ikke la den henge i magen, men støtt den bak fremre potene. Med den andre hånden kan du støtte valpen under baken. Dette er et solid og trygt grep. Hundevalper har mye energi, og de blir ofte rastløs i armene raskere enn du tror. Prøv å forutse kavingen og sett valpen ned før den starter. Men hva gjør du hvis valpen har begynt å tulle, stresse, vri seg, eller sparke?
Hvis valpen vrir seg, slipper du den aldri akkurat da. Hvis du gjør det, lærer den at det lønner seg å motsette seg og vri seg unna.
Vent til valpen har vært stille i et øyeblikk og sett den ned da. På denne måten forsterker du valpens ønske om å være rolig.
Hold din energiske valp mildt, men bestemt, slik at den ikke faller. Det er ingen vits i å krangle. Behold roen, og ikke bli sint på valpen. En hund trenger en eier som er konsekvent, mild og rolig i alle situasjoner – dette gjelder gjennom hele livet.
Å la valpen din møte andre hunder er en perfekt måte for den å sosialisere seg. På denne måten lærer den å snakke hund flytende og å lese forskjellige hunders kroppsspråk. Å forstå kroppsspråket til hunder som ser ulike ut, kan også redusere risikoen for atferdsproblemer i fremtiden. Sørg imidlertid for at valpen leker med hunder av samme størrelse for å unngå skader.
Hvis en voksen hund er vaksinert og ikke har smittsomme sykdommer som diaré eller hoste, kan valpen din sosialisere med den. Likevel anbefales det at valpen er fullt vaksinert før den begynner å omgås andre hunder, bare for å være på den sikre siden.
I beste fall utvikler barn og valp et intensivt og gledefylt forhold der de stoler på hverandre og leker lykkelig. Men aldri la barn og valper være uten tilsyn. Barn forstår ikke alltid at en valp er skjør, og valpen kan ved et uhell bite barnet med sine skarpe tenner, akkurat som den ville ha gjort hvis den lekte med hundesøsknene sine. Vi vil ikke at noen skal bli skadet.
Voksne har lettere for å håndtere de uforutsette situasjonene som kan oppstå utendørs. Selvfølgelig kan du ta med barna på turer, slik at de kan lære hvordan man best tar vare på hunden. Jo eldre barnet og valpen blir, desto mer kan de dele ansvaret for hunden. Før barnet er stort nok, er det alltid en voksens ansvar å gå ut med hundevalpen.
I vår valpeguide holder vi deg på tå hev fra dagen valpen flytter inn i hjemmet til den er en voksen hund. Her finner du all informasjon som nye valpeeiere står overfor, for eksempel hvordan hustrene valpen og hvordan gjøre hjemme alene-treningen..