Å la hunden tygge på bein gir flere fordeler. Ekte bein rengjør hundens tenner svært effektivt, og å regelmessig tygge på bein holder også hundens tenner i god stand. En studie har til og med vist at tyggebein kan redusere hundens nivåer av tannstein med 65–91 %* etter 12 dager. Det lindrer også stress og frigjør endorfiner. Å tygge på bein er med andre ord et grunnleggende behov hos hunder og forbedrer deres livskvalitet. Her forteller vi mer om hva som er lurt å tenke på i forhold til hund og tyggebein!
Å tygge på bein kan være en sunn og nyttig aktivitet for hunder. Som hundeeier er det imidlertid viktig å velge riktig type bein og alltid holde hunden under oppsyn mens den tygger på beinet. Bein kan dessverre også føre til noen problemer, spesielt hvis hunden ikke ble vant med å tygge på bein fra den var valp. Slik tygger hunden din på bein på en trygg og sikker måte:
Bein skal tygges, ikke svelges hele: Beinbiter skal ikke svelges hele, men tygges grundig og forsiktig males og nedbrytes av hundens tenner.
Unngå store mengder bein på en gang: Hvis en hund svelger store mengder bein på en gang, kan det oppstå tarmobstruksjon eller på det minste hard avføring.
Fokus på mental stimuli og tannpleie: Den største fordelen med bein ligger i mental stimuli og tannpleie. Å tygge på bein er bra for hundens psykiske helse og tenner, men bein gir generelt sett ingen betydelige næringsmessige fordeler.
Velg riktig størrelse på beinet: Tilpass beinet etter hundens størrelse og hvordan den liker å tygge. Store hunder med kraftige kjever trenger større bein, mens små hunder klarer seg bedre med mindre bein. Hvis du er usikker på hvilket bein som passer din hund, anbefaler vi at du heller velger et større bein enn et mindre.
Vær oppmerksom på hunden din: Hold alltid hunden under oppsyn når den tygger på bein. Hvis hunden ødelegger beinet eller biter av en stor bit, bør du bytte ut beinet med noe annet. Skarpe beinbiter kan forårsake alvorlige skader i hundens mage og tarm.
Begynn å øve tidlig: Jo tidligere du begynner å lære hunden å spise ekte bein, desto bedre! Begynn med å holde beinet i hånden din mens hunden tygger på det. Ha også en godbit klar slik at du også kan begynne å lære hunden å slippe beinet på kommando.
Tren hunden på å tygge på bein etter at den allerede har spist: La hunden øve på å tygge på ekte bein etter et måltid. Begynn med å gi hunden en vanlig godbit, og tilby deretter ekte bein innimellom. På denne måten er hunden mett og fornøyd når den begynner å tygge på beinet og tygger ikke på beinet av sult. Dette er lurt for å få hunden til å utvikle en rolig tyggerutine.
Her kan du lese mer om å gi tyggebein til valper »
Hvis hunden din er glupsk og har lyst til å tygge i seg beinet i store biter, eller hvis den tygger så hardt at den risikerer å skade tennene sine, er det mange andre gode alternativer å prøve. Hvis hunden din har en mer sensitiv mage, kan noen mer lettfordøyelige tyggebein være et godt valg. Husk imidlertid at ingen tyggebein er 100 % trygge, så vær alltid oppmerksom på hunden din!
Hvis du føler at hunden ikke klarer å håndtere ekte bein, er det mange andre alternativer å velge mellom i vårt sortiment. Hos oss i Musti finner du alt fra tyggebein i form av tørkede og tilberedte dyredeler, tyggebein i form av ferske dyredeler, tyggebein av råhud og mer.
Tørkede og tilberedte dyredeler kan for eksempel være grisører, oksebein, strupe og mer. De fleste hunder synes at disse tyggebeinene er ordentlig smakfulle, men de kan også være rike på kalorier. Husk derfor at denne typen bare skal gis som et supplement til hundens vanlige kosthold.
Her finner du smakfulle og tørkede deler av dyr fra Eat Rustic »
Eksempler på ferske dyredeler du kan gi hunden er for eksempel kyllinghals og rå reinbein. Disse består av mykere ben eller brusk, er bra for tannhelsen og gir mental stimuli. Vær imidlertid oppmerksom på at en stor mengde brusk kan gi hunden hard avføring. Hold også øye med mengden fett de inneholder, og tilpass deretter mengden tyggebein etter hundens daglige fôrmengde.
Tyggebein av råhud finnes i mange forskjellige varianter. De pleier å være svært populære blant hunder og varer lenge, noe som gjør dem til et populært valg blant hundeeiere. Husk imidlertid at hunden kan få problemer hvis den svelger store biter, så hvis du har en hund med sterk kjeve, bør du velge en annen type tyggebein.
Selvfølgelig finnes det også mange flere tyggebein i vårt sortiment, slik at du enkelt kan finne noe som passer deg og din hund. I vårt sortiment finner du:
Både animalske og vegetariske tyggebein
Tyggebein med forskjellig tyggemotstand og varighet
Tyggebein for sensitive eller allergiske hunder
Et tips er å utforske tyggebeinene til No-Hide! No-Hide tilbyr luksuriøse tyggebein uten råhud til hunder i alle størrelser! Tyggebeinene finnes i mange størrelser og av ulike proteinkilder, som f.eks. hjort, laks og kylling.
Se tyggebein fra No-Hide her »
I tillegg til tyggebein finner du en mengde tyggeleker blant vårt sortiment. Disse tyggelekene er spesielt utviklet for å tilfredsstille hundens naturlige tyggeatferd og å gi hunden sysselsetting og underholdning. Noen tyggeleker er også utformet for å fremme hundens munnhelse, og med sitt spesielle materiale rengjør de hundens tenner og forebygger tannstein.
Problemer med fordøyelsen
Forstoppelse
Diaré
Oppkast
Halsbrann
Generelt ubehag
Ved mistanke om at hunden har fått tarmobstruksjon, bør du umiddelbart kontakte en veterinær!**
Hvis hunden knekker en tann etter å ha tygget på et ekte bein, er det viktig at du tar den med til veterinæren så fort som mulig.
Selv om hunden din kan spise bein nå, er det viktig å vite at allergier kan oppstå senere i livet og forårsakes av alle typer proteiner. Hvis du mistenker at hunden din har blitt allergisk mot noe, bør du kontakte en veterinær.
*Marx, F. G., Machado, G. S., Pezzali, J. G., Marcolla, C. S., Kessler, A. M., Ahlstrøm, Ø. & Trevizan, L. (2016). Raw beef bones as chewing items to reduce dental calculus in Beagle dogs. Australian Veterinary Journal, 94(1-2), 18-23. Doi: 10.1111/avj.12394
**Fordøyelsesobstruksjon kan vise seg i form av tretthet, smerte og letargi, blodig avføring samt vanskeligheter med avføring og oppkast.
Vil du lære deg mer om hunder og fôr? Sjekk ut fôringsguiden der du finner alt om fôr til hunders ulike behov og preferanser! Som fôr til valper, steriliserte hunder, hunder med følsom mage eller nyreproblemer.