I denne guiden har vi samlet stellråd som er viktige å tenke på for at kaninen din skal ha det så bra som mulig gjennom hele livet og for at dere skal få et fantastisk forhold og tid sammen! Her går vi gjennom hvordan du håndterer kaninen din, hva kaninen din skal spise og hvordan du innreder kaninburet.
Forbered kaninburet før du henter hjem kaninene dine. Plasser buret på et trekkfritt sted uten for mye aktivitet og støy utenfor. Vi anbefaler ikke at du har kaninburet i en kjeller eller vaskerom fordi luftfuktigheten ofte varierer i slike rom, noe som ikke er bra for kaninens åndedrettssystem. Hvis kaninene dine skal få løpe fritt, trenger du et kaninsikkert område. Hvis du skal ha kaninene dine i et bur, må du allerede ha kjøpt et stort bur og alt tilbehøret, som et hus kaninene kan sove og hvile i, burmateriale som halm, støvfritt strømiddel som papirpellets eller trespon, høy som kaninen kan tygge på, pellets, vannflaske og annet materiale som kaninene kan tygge på. Det er også bra å skaffe en høyhekk og en høyball, en tunnel, klotang, en lekegrind, sele og bånd. Hvis du skal skaffe en langhåret kanin, trenger du også å kjøpe børster og karder. I våre butikker kan du få masse informasjon om hva de nye kaninene dine trenger!
Enten kaninen din skal bo i et stort bur eller vandre fritt, er det noen ting kaniner trenger i sitt hjemmemiljø.
Skjulesteder: Kaniner trenger skjulesteder der de kan være i fred og føle seg trygge. Kaniner som enkelt har tilgang til forskjellige skjulesteder, er ofte mer nysgjerrige og utforsker gjerne omgivelsene sine. Disse skjulestedene kan være tunneler, hus eller hyller de kan hoppe opp på eller gjemme seg under.
Strø: Strø: Du trenger et godt strømiddel til buret som er støvfritt og har høy absorberingsevne. Hvis kaninen din er frittgående, trenger du en boks med strømiddel, slik at kaninen kan få utløp for sitt behov for å grave og kan tisse og bæsje i kanindoen.
Burmateriale: I kaninens hus eller hule skal du legge burmateriale, som for eksempel halm, slik at kaninen kan lage seg en rede.
Aktivisering: Aktivisering er viktig for en kanin, da de er aktive og nysgjerrige dyr. I buret trenger de ting de kan hoppe opp på og krype under, leker av tre som er trygge for kaniner å tygge på, og svamper eller pappesker å rive i stykker.
Fred og ro: Husk å ta det rolig og forsiktig med kaninene dine den første tiden. Å flytte til et nytt hjem er ofte veldig stressende for en liten kanin, og kaninene dine trenger fred og ro, lære seg å finne maten og vannet, og vite hvor de kan gjemme seg når de føler for det. Vent med besøk fra venner til dere har vent dere til hverandre. La kaninene dine få undersøke deg og oppdage at du ikke er farlig.
Undersøk kaninene dine hver dag – da kan hele tiden forsikre deg om at kaninene dine er friske og ikke har skadet seg.
Pels – pelsen skal være myk og glansfull. Hvis pelsen er matt og skitten, kan kaninen være syk. Langhårede kaniner trenger daglig pelsstell.
Ører
Øyne
Klør – klipp dem hvis de begynner å bli for lange.
Tenner
Kropp – sjekk for sår og hevelser.
Fjern avføring, gamle grønnsaker, fuktig høy og burmateriale hver dag. Fyll på med nytt burmateriale hvis det trengs. Fyll også på med høy og friskt vann daglig. Husk å vaske vannflasken også, og ikke glem pipen. Et triks for å se hvor mye kaninen din drikker, er å fylle flasken helt opp hver dag. Da ser du enkelt hvor mye kaninen har drukket, og om noe har endret seg fra en dag til en annen. Avhengig av hvor mange kaniner du har og hvor stor plass de deler, må du rengjøre buret grundig minst en gang i uken.
Kaninens tenner vokser hele tiden. Det trenger de å gjøre for at kaninen ikke skal slite ned tennene helt når den spiser fiberrikt gress. Husk å gi kaninen fôr som hjelper den med å slipe ned tennene, som for eksempel grovt høy, fruktgrener og gnagerpinner. Hvis tennene blir for lange, gjør det veldig vondt for kaninen, og den kan slutte å spise. Da må du dra til en veterinær for å få hjelp til å slipe dem ned.
Du håndterer kaninen din ved å løfte den med en hånd under forbeina og den andre hånden stødig under kaninens bakdel. Noen ganger kan du også trenge å holde fast i kaninens bakben bestemt, men forsiktig. På denne måten gir du støtte til kaninens lange kropp slik at ikke ryggen tar skade. Hold kaninen tett inntil kroppen din slik at den får mest mulig støtte. En redd kanin kan skade både deg og seg selv hvis den prøver å sprelle seg fri, så begynn å trene håndtering med kaninen din på gulvet. Da er ikke fallet så høyt hvis kaninen skulle sprelle seg løs.
Selvfølgelig skal du aldri løfte kaninen i ørene eller nakken. Du skal heller aldri plassere en kanin på ryggen og holde den fast. Når en kanin er fast i en slik posisjon, kan den få en "frysreaksjon" fordi den prøver å overbevise "rovdyret" om at den er død for å få rovdyret til å slippe. Dette er ekstremt stressende for kaninen, selv om det kan se ut som om kaninen er glad og avslappet.
Kaninen er en planteeter (herbivor), og i det ville består deres føde mest av gress, men også bark, røtter, blader og andre mindre planter. Gress er veldig fiberrikt og kalorifattig, og kaninens anatomi og fysiologi er tilpasset for å fordøye denne typen føde med hjelp av bakterier i tarmen. Kaniner som ikke får spise nok gress og høy, får problemer med tennene og metabolismen.
Hvis du bytter fôr til kaninen din, husk å gjøre det gradvis. Hvis du bytter fra høy til gress eller øker mengden pellets for raskt, kan kaninen få problemer med fordøyelsen.
Kaninens kosthold skal bestå av minst 80–90 % høy av høy kvalitet eller gress. Husk at gress inneholder mye mer vann enn høy, og derfor kan det være vanskelig for kaninen å få i seg all næring den trenger av bare gress. Vi anbefaler at du alltid gir kaninen høy, selv om sommeren når kaninen kanskje bor utendørs og har tilgang til store mengder gress å spise. Det er også viktig å huske at overgangen mellom høy og gress skal skje i små etapper, ellers får kaniner ofte problemer med magen og diaré.
Kaniner trenger fri tilgang til høy og de trenger å spise større delen av døgnet. Hvis du har flere kaniner som bor sammen, skal alle kaninene kunne spise samtidig og gjerne fra en eller flere høyhekker. Vi har for eksempel økologisk høy fra Smily!
Bladgrønt inneholder mange næringsstoffer som er bra for kaninen din. Det sørger også for at kaninen får i seg litt ekstra vann, noe som er perfekt ettersom kaniner kan være ganske dårlige på å drikke. Prøv å gi minst tre forskjellige typer bladgrønt til kaninen din hver dag, men husk å ikke gi for mye på en gang. Eksempler på bladgrønt som er både bra og godt for kaninen din, er blader og grener fra frukttrær, gress, løvetann, kål, romanosalat, brokkoli, rosenkål, selleri, persille og grønnkål.
Pellets gir kaninen din alt den trenger av næring, men det erstatter ikke høyet som er nødvendig i kaninens kosthold. Pellets kan sees på som et supplement hvis kaninen har behov som krever en spesiell diett, for eksempel hvis kaninen har unger, er drektig, syk, undervektig eller gammel, eller hvis kaninen er utendørs om vinteren. Fordelen med pellets er at alle pelletsbitene ser og smaker likt, slik at kaninen ikke kan velge ut det aller beste. Vår anbefaling er å gi 1 spiseskje pellets per 2 kg kanin hvis du synes kaninen trenger det, for eksempel om vinteren eller ved drektighet/laktasjon. Vi selger blant annet pellets fra Brit Animals og Versele-Laga.
Kaningodteri bør være rikt på fiber og ha et lavt innhold av fett og sukker. Du kan gi godteri til kaninen som belønning eller for å aktivisere kaninen, men bare av og til. Kaniner synes ofte at godteri er veldig godt og vil spise mye av det, men, akkurat som mennesker, har de det best med å få bare en bit nå og da.
Kaninen skal alltid ha tilgang til rent og friskt vann. Har man flere kaniner, anbefaler vi at de har flere drikkeflasker slik at alle kaniner kan drikke seg så mye de trenger samtidig.
Kaninen har to typer avføring - de mørke runde små kulene som vi ser og rydder bort fra buret. Kaniner har også såkalt "nattbæsj" som er lysere og blankere og som kaninen spiser med en gang. Å spise sin egen avføring (koprofagi) gjør kaninene for å få mest mulig ut av sin tungt fordøyelige mat. Nattbæsjen inneholder fortsatt viktige stoffer, vitaminer og bakterier som kaninen trenger til fordøyelsen. De mørke runde kulene som vi ser, er avføring som kaninen har bearbeidet flere ganger og ikke trenger lenger.
Kaniner er et sosiale dyr som lever i kolonier (mange familier) i det ville, og de regnes også som et byttedyr. Derfor bør man helst holde kaniner sammen i par eller grupper. En kanin som holdes alene er ofte veldig stresset, selv om det kan være vanskelig for oss å se. Kaniner liker å stelle hverandre og være nær hverandre. De er svært sosiale dyr og har et rikt sosialt språk. Omgås mye med kaninen - kos, lek, børst den og lær den triks for å styrke båndet mellom dere. Jo bedre relasjonen dere har, desto enklere er det for deg å oppdage om noe ikke stemmer. De fleste kaniner elsker å omgås med sin eier, og du kan til og med lære kaninen å bruke sele og bånd slik at dere kan gå ut på oppdagelsesturer eller hoppe over hindringer. Husk å ta det forsiktig når du trener kaninen til å akseptere sele og bånd - det er viktig at kaninen føler seg rolig og trygg.
I det ville bruker kaninen en stor del av døgnet på å lete etter mat, og når vi holder kaniner som kjæledyr, må vi hjelpe til med å dekke behovet etter å lete etter mat. Din kanin skal alltid ha høy lett tilgjengelig, men du kan også ha høy i aktiviseringsleker og andre morsomme ting. Du kan for eksempel feste kålblader i burgrindene eller i et kompostgitter festet til veggen eller et møbel. Tomme doruller er også perfekte å bruke som kaninleker – fyll dem med høy, sunne grønnsaker eller pellets, brett begge endene og gjem dem i burunderlaget slik at kaninen må lete og rive dem opp.
Det ligger i kaninens natur å grave, og det trenger de muligheten til å gjøre også som våre kjæledyr. Hvis kaninen din ikke får grave utendørs, kan du ha en boks med sand eller halm som kaninen kan grave i. Det pleier å være svært populært!
Kaniner elsker å rive i stykker ting, så gi gjerne kaninen din en pappeske eller andre trygge papirleker. Greiner med bark på er også perfekte kaninleker som gir mental stimulering, samtidig som kaninen får slipt tennene og får i seg litt fiber.
Kaniner er svært aktive dyr og kan noen ganger plutselig gjøre lange hopp og løpe rundt som gale. Hvis du vet at kaninen din ikke har blitt skremt av noe, er dette et tegn på at kaninen er glad og lykkelig. Det er viktig at kaninen har nok plass til sine energiutbrudd, og en burkanin må få komme ut minst en time per dag.
Sørg for at du har kaninsikret hjemmet ditt før du slipper kaninen løs på gulvet. Fjern alle ledninger, giftige planter og andre dyr som kan skade kaninen, for eksempel en hund eller katt. Gulvet må ikke være for glatt for kaninen, så det er en god idé er å legge ut tepper slik at kaninen trygt kan bevege seg rundt. Hvis kaninen din skal luftes utendørs, er det viktig at du har sikret gjerdet slik at kaninen ikke kan grave seg under eller bite seg gjennom gjerdet. Aldri la kaninen være alene, ettersom en katt eller et annet rovdyr kan snike seg inn og skremme eller skade kaninen. Hvis du ikke har mulighet til en trygg innhegning utendørs, kan du lære kaninen å bruke sele og bånd og ta den med på turer og oppdagelsesferder.
Før du henter hjem kaninen din, er det en god idé å ha funnet en veterinær som er spesialisert på kaniner. Oppdager du at kaninen din begynner å oppføre seg annerledes, slutter å spise, sikler, slutter å stelle seg eller lignende, er det viktig å kontakte en veterinær raskt.
Kaninen, som er et byttedyr i det ville, vil helst ikke vise når den ikke har det bra for å unngå å bli et lett bytte. Derfor er det viktig å være oppmerksom på avvikende atferd, for raskt å kunne gi kaninen riktig behandling hvis den er syk eller skadet. Jo mer tid du tilbringer med kaninen din, jo bedre lærer du å kjenne den og kan oppdage sykdommer i tide.
For kaniner finnes det også vaksinasjonsprogrammer som kan være lurt å undersøke. I Norge har vi smittsomme virussykdommer som for eksempel myxomatose (kaninpest) som man kan vaksinere kaninen mot. Det beste er å føre journal over kaninen, dens stell og helsetilstand. På den måten kan du raskt oppdage små endringer hvis kaninen skulle bli syk og sørge for at kaninen får riktig behandling.
For lange tenner
Svekket appetitt
Rennende øyne og nese
Urinveisinfeksjon
Infeksjoner i ørene
Parasitter
Pododermatitt - trykksår under potene
Kaniner blir kjønnsmodne når de er ca. 8 uker gamle, men de er absolutt ikke klare til å reprodusere seg i den alderen. Derfor er det viktig å holde ukastrerte hanner og hunner atskilt.
En kaninhunn er drektig i omtrent 31 dager, og et kull består gjennomsnittlig av fem kaninunger. Bare et par dager etter at kaninhunnen har født, kan hun bli drektig igjen. Kaninungene fødes blinde, døve og uten pels. Moren mater ungene sine to ganger per dag, og melken er svært næringsrik og fet. Kaninungens hørsel begynner å åpnes når de er ca. 7 dager gamle, og øynene begynner forsiktig å åpnes når de er omtrent 10 dager gamle. På dette tidspunktet har kaninungene også begynt å smake på fast føde som høy, men de fortsetter å die til de er ca. 6 uker gamle. Kaninungene trenger moren sin til de er minst 8 uker gamle, og de skal ikke skilles fra henne før etter det.