Kattunger er kjent for å leke - nesten alltid og med alt som ligner det minste på en leke. Gjennom leken lærer kattungen viktige ferdigheter som den trenger som voksen. Her forteller vi mer om hvordan du leker med kattungen din og hvilke leker som passer for kattunger!
Kattunger er kjent for å leke - nesten alltid og med alt som ligner det minste på en leke. Gjennom leken lærer kattungen viktige ferdigheter som den trenger som voksen. Leken etterligner en ekte jaktsituasjon. Når katten lurer på en leke, begynner hjernen å produsere velværehormoner, akkurat som i en ekte jaktsituasjon. I leken får katten utløp for en del av sitt naturlige jaktbeteende, noe som har en betydelig effekt på velværet.
Katter jakter, altså leker, fordi de synes det er uimotståelig morsomt. Selv om katters jaktevner varierer mye i dag, har ikke behovet for å jakte avtatt. Behovet vedvarer gjennom hele kattens liv, selv om eldre katter kanskje blir litt mer selektive når det gjelder lekene sine.
Katter i alle aldre nyter vanligvis å kaste seg inn i vilt lek. Noen individer trenger imidlertid litt mer oppmuntring enn andre. Leke har flere positive effekter på helsen:
Lek og aktivitet gjør katten i godt humør og lindrer stress forårsaket av et altfor passivt liv.
Lek utvikler også konsentrasjonsevnen og evnen til å handle i ulike situasjoner.
Aktiviseringsleker gir katten hjernetrim og forbedrer samtidig dyrets evne til læring og hukommelse.
Aktivisering er en utmerket måte å roe ned en vill kattunge på. Overaktive katter er ofte kjedelige, noe som kan manifestere seg i forskjellige forstyrrende atferder. Aktiviseringsleker gir katten din morsom og tillatt underholdning.
Aktiviseringen etterligner kattens naturlige måte å skaffe seg føde på. Den øker mengden velværehormoner som frigjøres i kattens hjerne og setter derfor katten i bedre humør.
Når du leker mye med katten din, blir dere begge mindre stresset og styrker forholdet deres. Den raskeste veien til kattens hjerte går gjennom leken!
Kattens interesse vekkes enkelt av lyd og bevegelse. Når du har fått katten til å legge merke til en leke, beveg den langs gulvet med rykkende bevegelser. Tenk på hvordan en mus beveger seg, og prøv å etterligne bevegelsen med leken. Kattens følelse av velvære er størst hvis den av og til får "drepe" byttet sitt. Da river den leken med tennene og sparker den voldsomt med bakbenene. Da er det best å holde fingrene langt unna!
Hver katt utvikler over tid sin egen lekestil. Enkelte aktiveres av små rustlende mus, mens andre blir gale av en viftepinne med fjær. Katter har også sosiale leker, som de leker med andre katter. Uavhengig av lekestilen er kattens lek utrolig underholdende å se på.
Unn katten din flere forskjellige leker! Den lille pusens smak kan variere fra dag til dag. Lekene en katt har som ung, forblir ofte favoritter gjennom hele livet.
Forskjellige aktiviseringsleker har blitt utviklet for at katter skal kunne få utløp for sine naturlige instinkter på en trygg måte. I aktiviseringslekene skjules mat, og katten får jakte maten samtidig som den bruker problemløsningsferdighetene sine. Slik lek er ikke bare morsom, men også utviklende, og den tretter ut den lille tigeren på en behagelig måte. Vår kattejury's favorittleker er:
Hvis du vil, kan katten din få all maten sin fra forskjellige aktiveringsleker. En enkel måte å øke kattens velvære på.
I kattungeguiden holder vi deg i poten fra dagen kattungen flytter hjem til deg til den er en voksan katt. Her finner du all info som nybakte katteeiere lurer på, som hvorda man får kattungen til å bli husrein og slutte å klore på møbler.