I sommervarmen er en dukkert i vannet en rask og effektiv måte å kjøle ned hunden på, men da er det viktig at hunden vet hvordan den skal svømme. Om sommeren kan det også skje ulykker som at hunden faller i vannet fra bryggen eller ned i bassenget, og da er det viktig at hunden vet hvordan den skal bevege seg i vannet. Her forteller vi mer om hvordan du kan lære hunden din å svømme!
Selv om du ønsker å lære hunden å svømme, er det viktig at du aldri tvinger hunden til å ta en svømmetur. Hvis målet er at hunden skal kjøle seg ned, er det ofte er det tilstrekkelig at hunden vasser eller padler litt nær stranden. Hvis hunden er nervøs eller viser panikk i nærheten av vannet, skal du aldri tvinge den til å gå dypere. Det kan føre til at hunden blir virkelig redd og aldri vil gå nær vannet frivillig igjen. I prinsippet kan alle hunder svømme, men noen hunder har det vanskeligere, og en skremt hund kan raskt svømme seg til utmattelse.
Før du begynner å lære hunden å svømme, kan det være lurt å skaffe noen flytende vannleker som vil motivere hunden til å bevege seg i vannet, samt en flytevest slik at hunden føler seg trygg dersom den skulle bli trøtt eller redd i vannet. En hund som elsker pinner kan fort få tak i en overraskende skarp pinne i vannet og skade munnen, kanskje alvorlig. Derfor er det bedre å investere i sikre vannleker i stedet for det dere finner i naturen. Bruk også en lang treningsline slik at du kan ha kontroll på hunden, selv når den er i vannet. Et lite hundebasseng kan være en god start for hunder som er redd for vann. Legg noen morsomme vannleker eller gulrotbiter i hundebassenget som lokkemat!
Øv på innkalling med hunden din før du lærer den å svømme, slik at du kan være sikker på at hunden kommer når du roper. Hvis hunden din ikke vil lytte til deg, kan du avtale tid hos en hundetrener og få verdifulle tips og hjelp med treningen.
Hvis hunden din ikke liker å gå i vannet av seg selv og synes det er skummelt å bli våt, kan du prøve å lokke hunden til vannet litt etter litt. Gi hunden tid og la den bli kjent med vannet, for eksempel ved at dere velger å øve på en langgrunn strand. Plutselig dypt vann kan være ubehagelige for hunden, og bare en liten dybde kan få hunden til å miste fotfestet. Forskning har vist at viljen, eller motviljen, til å svømme er en sterkt arvelig egenskap hos hunder. Når hunden er fornøyd med å vasse rundt på egenhånd, kan du kaste en leke litt lenger ut slik at hunden bare trenger å ta noen svømmetak for å hente den. Gjenta dette flere ganger om dagen – sakte, men sikkert, vi den bli tryggere på vannet og sineegne svømmeferdigheter. Husk å sjekke at det ikke finnes blågrønne alger i vannet før du lar hunden svømme.
Noen hunder er mer tilbøyelige til å prøve å svømme hvis mennesket deres også svømmer i vannet. Også andre svømmeglade hunder kan fungere være med på å motivere en litt usikker hund.
Når du lærer hunden å svømme, er det aller viktigste at hunden har det gøy. Husk imidlertid at du kanskje må begynne på nytt neste sommer – den lange vinteren kan viske ut det hunden har lært. Men ikke vær utålmodig: neste gang vil det gå mye raskere.
Hvis du har en hund som elsker å svømme, bør du unngå strender med tydelige risikopunkter. Hunder som elsker vann kan fort svømme for langt ut eller bli fanget i bølgene når det er mye vind. Vi anbefaler derfor at du har hunden i sele og en lang line når du går på stranden eller svømmer med hunden, slik at du fortsatt har kontroll på hunden. Det er også lurt at hunden har på seg en flytevest dersom den plutselig blir utmattet i vannet og ikke orker å svømme mer.
Vurderer du å skaffe en liten valp eller har du allerede hund? Vi har samlet alt hunden din trenger, som hundemat, seng, leker, bånd og godbiter - på ett og samme sted! Her kan du også enkelt bli Venn av Musti. Voff voff, for et hundeliv!