Visste du at katter kan bli overvektige? Med overvekt følger også andre helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, leddplager og forkortet levetid. Alt avhenger ikke bare av kosten. Det er også andre faktorer som spiller inn. Her snakker vi mer om hvordan man gjennomfører en helsesjekk, og deler tips og råd for en sunn og fornøyd katt!
De fleste katter har godt av og liker å ha et aktivt liv. Utekatter får ofte daglig mosjon bare ved å være ute, mens innekatter kan trenge litt oppmuntring og aktivisering for å være fornøyde. Sats på kloremøbler og leker for å sette i gang kattens naturlige instinkter.
Les mer om hvordan du best aktiviserer katten din her »
Mange glemmer at katter ikke bare trenger fysisk aktivitet, men også mental stimulering. La katten din få trene hjernen med ulike aktiviseringsleker og spill. Når dere leker sammen, får dere en nærmere relasjon. Du kan også prøve å lære katten noen triks som sitt, snurr rundt, labb osv.
Gjør det til en vane å undersøke pelsen og kroppen til katten din daglig fra tidlig alder. Dette hjelper katten med å venne seg til å bli undersøkt, samtidig som du lærer hvordan katten føles når den er frisk og sunn. Dette gjør det enklere å oppdage avvik fra det normale. Kjenn etter unormale klumper, flått eller sår. Se og lukt i ørene, inspiser potene og klørne, og klem forsiktig på musklene. På denne måten vil du raskt oppdage hvis katten ser ut til å ha smerter et sted. Vær også tidlig ute med å gjøre katten vant til å få klørne klippet.
Slik klipper du kattens klør »
Pass på å undersøke munnen regelmessig. Da oppdager du på et tidlig stadium om en tann skulle brekke eller om katten begynner å få tannstein. Gjør tannpuss til en vane; det forebygger effektivt mot tannstein og andre tannsykdommer.
Les mer om munnsykdommer og tannproblemer hos katter »
Hvis katten din er frisk og får god mat, trenger du sjelden gi ekstra kosttilskudd. Det finnes likevel kosttilskudd som kan hjelpe hvis katten din har problemer med urinveier, pels, hud eller mage. Hos oss finner du for eksempel vitaminer og kosttilskudd som Avital Lakseolje, Norsk Dyrehelse Anti Plakk og Brit Care Cat Paste Ostekrem med prebiotika.
Her er utvalget vårt av vitaminer og kosttilskudd »
Husk at hvis katten din blir dårlig, bør du alltid først oppsøke en veterinær før du begynner å medisinere den selv.
Det synes også utenpå om katten din er frisk; huden klør ikke, og pelsen er fin og glansfull. Det kan være mange mulige årsaker til hud- og pelsproblemer, men noen av de vanligste årsakene er:
Atopi
Matallergier
Parasitter
Stress
Hudinfeksjoner
Hormoner
Autoimmune sykdommer
Smerte
Noen ganger krever hud- og pelsproblemer hjelp fra en veterinær, ettersom de kan forårsake mye ubehag og man noen ganger ikke blir kvitt problemene uten veterinærhjelp. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre hjemme for å fremme en sunn hud og pels.
Sørg for at katten din får riktig kosthold. Med et fullfôr av høy kvalitet eller nøye planlagt råfôring, bør katten din få alt den trenger for å ha det bra.
Hvis du mistenker allergi, er det lurt å starte med en eliminasjonsdiett.
Tilsett Omega 3-fettsyreolje eller pulver i kosten. Gode fettsyrer forhindrer infeksjoner, reduserer flass og er bra for leddene.
Unngå stress, da det kan forverre hudproblemer. Artsspesifikke aktiviteter er en god måte å få katten din til å trives.
Hold huden og pelsen ren. Korthårede katter kan vanligvis ta vare på pelsen selv, men regelmessig børsting er likevel gunstig for nesten alle katter.
Kattens poter må bære hele dens vekt, og sunne poter er en forutsetning for alle de morsomme aktivitetene dere gjør sammen. Derfor er det viktig å ta godt vare på dem.
Uklippede, lange klør kan sette seg fast i tekstiler, møbler eller klærne dine. Det kan også forårsake helseproblemer for katten, som for eksempel brukne klør eller feilbelastede poter.
Hvis katten din går mye utendørs, bør du jevnlig undersøke potene for sår. Sjekk også at ingen ting fester seg i tredeputene (som flis eller glasskår).
Å klore og klatre er viktige deler av alle katters liv. Et bra kloremøbel kan forhindre at katten din kvesser klørne på feil sted.
Tenk nøye gjennom valg av halsbånd og sele til vennen din. Prøv ut en sele som gir riktig trykk og passer til din katt. Hvis du er usikker på hvordan du velger riktig sele for katten din, er du hjertelig velkommen til en av butikkene våre hvor butikkpersonalet vil hjelpe deg!
Ha et førstehjelpsutstyr hjemme! Da kan du måle temperaturen på katten din, legge på bandasje hvis katten blør, eller vaske eventuelle sår før dere drar til veterinæren. Hvis du måler kattens temperatur jevnlig, får du en god referanseverdi og legger raskere merke til om katten blir syk.
Du måler pulsen til katten ved å legge håndflaten din mot innsiden av kattens fremre lår og hold tommelen på utsiden. Da kjenner du vanligvis pulsen ved peke- eller langfingeren. Tell slagene i 20 sekunder og multipliser med 3 for å få antall slag per minutt.
Av og til kan du trenge å telle åndedragene til katten din. Men hvordan gjør du det? Se bak ribbeina til katten og tell antall ganger magen fylles med luft i løpet av 20 sekunder, og multipliser deretter dette med 3. Øv deg på å telle åndedrag når katten hviler, slik at du får en god oppfatning av hva som er normalt for akkurat din katt.
Hjertefrekvens (puls): 140–220 slag/min
Åndedrettsfrekvens: 20–40 åndedrag/min
Temperatur: 38–39 C °
En stresset katt har høyere åndedrettsfrekvens enn en katt som hviler.