Flått er et problem for hunder og hundeeiere om våren, sommeren og høsten. De kan forårsake ubehag, irritasjon og i verste fall flåttbårne sykdommer. Derfor er det viktig at du vet hvordan du finner og fjerner flått fra hunden din på en sikker måte. Her forteller vi mer om hvordan du fjerner flått fra hunden, gir tips om ulike flåttverktøy og deler tips om hva som er bra å tenke på når det gjelder hunder og flått.
Flått kan være et problem for hunder store deler av året. Derfor kan det være greit å vite hvordan du beskytter hunden din mot flått. Her er noen nyttige tips!
Bruk flåttmiddel: Hos oss i Musti finner du flere forskjellige typer flåttmiddel for hunder, som flåtthalsbånd, flåttmiddel i form av tabletter og pulver og elektroniske flåttavvisere.
Sjekk jevnlig etter flått på hunden din: Gå gjennom hundens pels etter hver tur og kontroller at det ikke sitter noen flått, spesielt i områder hvor flåtten gjerne biter seg fast, som bak ørene, i armhulene og i lysken.
Vær ekstra oppmerksom i miljøer hvor flått trives: Husk at flått trives i høyt gress, skog og busker. Vær ekstra forsiktig når du lufter hunden i slike områder.
Klipp plenen: Hvis du har en plen, kan det være lurt å klippe den ned ordentlig slik at miljøet blir mindre attraktivt for flått.
Invester i flåttfjernere: Sørg for at du alltid har flåttfjernere hjemme, som flåttplukkere, flått-tenger eller flåttpenn, slik at du enkelt kan fjerne flåtten hvis hunden din får en.
Flåttfjernere er et lite verktøy som er spesielt utformet for å trygt og enkelt fjerne flått fra hunder. De er spesielt nyttige fordi de hjelper deg med å unngå å klemme sammen flåttens kropp. Flåttfjernere finnes i forskjellige varianter, som for eksempel flåttpenner med løkke, flåttplukkere og flåttplukkere som ser ut som et kubein.
Se hele vårt sortiment av flåttfjernere for hund her!
Flåttplukkere for hunder finnes i forskjellige utførelser, men de fleste har et design som hjelper deg med å få et godt grep om flåtten nær huden uten å klemme den sammen. Dette reduserer risikoen for at flåttens kropp eller deler av den blir igjen under huden, noe som kan føre til irritasjon eller infeksjon. Hos oss i Musti finner du for eksempel en flåttplukker med metallfjær der fjærmekanismen gjør det enkelt å dra opp flåtten fra hundens hud.
En flåttpenn med løkke er et verktøy som brukes for å fjerne flått fra kjæledyr som hunder og katter. Flåttfjerneren ser ut som en penn med en løkke i den ene enden. Flåttpenner med løkke er enkle å bruke, og løkken hjelper til med å få et godt grep om flåtten uten å klemme den sammen.
En flåttfjerner i form av et kubein har en Y-formet spiss som enkelt glir inn under flåttens kropp, slik at du deretter kan fjerne flåtten fra hunden din uten å risikere at flåtten knuses eller at hodet sitter igjen.
Om våren og sommeren lønner det seg å undersøke hunden for flått hver kveld, uansett hvilken type terreng du har gått i. Flått finnes ikke bare i våtmarker og gress, men den kan like gjerne lure på bakgårdens kortklipte plen eller i skogsterreng. Hva gjør du hvis du finner en flått på en hund? Du fjerner den!
En flåttfjerner som en flåttplukker eller flåttpenn
Desinfeksjonsmiddel for å rengjøre områdene hvor du fjernet flått
Tørkepapir i tilfelle du trenger å tørke noe
Begynn med å skille pelsen rundt flåtten slik at du kommer ordentlig til.
Ta tak i flåtten slik at du kan få tak i den med flåttfjerneren så nær hundens hud som mulig – vær forsiktig så du ikke klemmer flåtten eller "bryter den av".
Sørg for at flåttfjerneren har fått et godt grep om flåtten inntil huden, og løft flåtten med et raskt rykk. Husk at du ikke skal klemme eller vri flåtten når du fjerner den. Du kan imidlertid vri litt på tangen når du fjerner flåtten.
Når du har fjernet flåtten, må du desinfisere både flåttbittet og flåttfjerneren. Husk å kvitte deg med flåtten ordentlig – hvis du kaster ut en levende flått, kan den bite seg fast i hunden din igjen eller legge egg og produsere enda flere flått i omgivelsene dine.
De påfølgende dagene etter at du har fjernet flåtten, anbefaler vi at du kontrollerer flåttbittet for å se om hunden får noen problemer. Det er normalt at hunden har en lett, midlertidig rødhet, men det skal ikke være vedvarende. Hvis noe ser unormalt ut eller området hovner opp, bør du straks ta hunden til veterinær.
Å oppdage en flått på hunden sin kan føles skremmende, spesielt hvis hunden ikke vil samarbeide. Hvis hunden din blir redd når du nærmer deg flåtten og rømmer og spreller slik at du ikke kan fjerne den, finnes det noen knep du kan prøve.
Skap en positiv atmosfære: Skap en positiv atmosfære og få hunden din i godt humør ved å leke med den og gi den godbiter. Det skal være gøy å fjerne flått!
Skap et trygt miljø: Velg et rolig og komfortabelt sted hvor hunden kan føle seg trygg.
Snakk rolig: Snakk rolig og mykt med hunden din slik at den forstår at det ikke er noen fare.
La hunden lukte på flåttfjerneren: Sørg for at hunden din ikke synes flåttfjerneren er skummel ved å la den lukte og kikke på den – belønn når hunden gjør det!
Vær forsiktig: Få hunden din i riktig posisjon uten å tvinge den og uten å gjøre plutselige bevegelser eller rykk.
Øv med hunden: Det beste er om du klarer å trene på flåttfjerning med hunden din før den faktisk får en flått. Da vil den være vant til følelsen, verktøyene og prosessen når det faktisk er nødvendig.
Bruk feromoner: Hvis hunden din er veldig stresset, kan du prøve å bruke beroligende feromoner for å gjøre hunden mer komfortabel. Beroligende feromoner finnes ofte både som spray og halsbånd.
Bruk en hjelper: Noen ganger kan det være vanskelig å både roe ned hunden, holde den fast og fjerne flåtten helt alene. Da kan en hjelper være nyttig! Da kan en av dere roe og holde hunden, mens den andre fjerner flåtten.
Besøk en veterinær: Hvis hunden din virkelig ikke vil la deg fjerne flåtten og du føler at du ikke klarer jobben selv med en flåttfjerner, kan du alltid oppsøke en veterinær som hjelper deg.
Husk! Det viktigste er å være tålmodig og respektfull overfor hundens frykt. Med positiv forsterkning og riktig teknikk kan du gradvis venne hunden til å fjerne flått.
Hvis du vil forebygge flått slik at du slipper å fjerne dem fra hunden din, kan det være en god idé å begynne å bruke flåttmiddel på hunden din. Det finnes forskjellige typer flåttmiddel tilgjengelig, for eksempel halsbånd, tabletter, pulver og elektroniske flåttavvisere. Hvilken type flåttmiddel som er best for hunden din, avhenger av ulike faktorer som hundens alder, rase, vekt og helse. Det er viktig å lese informasjonen på pakken nøye før du bruker et flåttmiddel. Rådfør deg med veterinæren din hvis du er usikker på hvilket flåttmiddel du skal bruke.
Husk at flåttmiddel ikke gir 100 % beskyttelse mot flått. Det er derfor viktig å kontrollere hunden din jevnlig etter flått, spesielt etter at den har vært ute i naturen. Fjern flått så snart du oppdager dem.
Oppdag hele vårt sortiment av flåttmiddel her!
Vil du lære mer om flått på hund? Her forteller vi mer om hvordan du håndterer flått og flåttbitt på hund!