Det kan føles skremmende når hunden hoster, og mange hundeeiere er nok bekymret for kennelhoste. Kennelhoste er et samlebegrep for en type hoste hos hunder som skyldes virus og/eller bakterien Bordetella bronchiseptica. Blant hundeeiere er spørsmålene om kennelhoste mange – hvordan høres kennelhoste ut? Hvordan smitter kennelhoste? Her får du svarene på det og mye mer!
Kennelhoste er et samlebegrep for ulike smittsomme luftveisinfeksjoner som forårsakes av virus og bakterier. En hund som har fått kennelhoste pleier å ha symptomer som kraftig hoste (innimellom med hvitt slim), brekninger og i noen tilfeller feber. Kennelhoste er vanlig hos hunder som omgås i gruppe, for eksempel på kennel, hundeparker eller utstillinger. Det er sjeldent hunder blir alvorlig syke av kennelhoste, men det er viktig at du kontakter en veterinær hvis du mistenker at hunder er smitter. Vær imidlertid nøye med å fortelle veterinæren at hunden eventuelt har kennelhoste slik at klinikken kan forberede seg før dere kommer.
Kennelhoste høres litt ut som om hunden hoster fordi den har satt noe i halsen, men ofte hoster hunden til den brekker seg eller kaster opp hvitt slim.
Kennelhoste smitter til andre hunder gjennom direkte kontakt og dråpesmitte. Når hunden hoster og nyser, sprer små dråper seg gjennom luften til andre hunder som befinner seg i nærheten. Hvis hunden din blir smittet av kennelhoste, skal den ikke treffe andre hunder, ikke engang under turer. Du må også være oppmerksom på om du har treffer en hund med kennelhoste, selv når du ikke er ute med hunden din, siden smittestoffer kan være igjen på hendene og klærne dine for deretter å ramme din egen hund. Hvis du har to hunder hjemme der den ene har kennelhoste, bør du sørge for at hundene får mat og vann fra egne skåler og leker med forskjellige leker for å redusere risikoen for spredning, selv om risikoen er relativt stor for at også den andre hunden blir smittet.
Kennelhoste pleier å vare 1–2 uker. Hold øye med hunds allmenntilstand og kontakt en veterinær hvis hunden blir veldig dårlig eller fortsetter å hoste i lengre tid.
Milde symptomer på kennelhoste kan vanligvis behandles hjemme, først og fremst med hvile. Du kan også prøve å lindre hundens slimhoste ved å sette på en varm dusj slik at det blir damp på badet. Deretter lar du hunden puste inn dampen i noen minutter om gangen. Hvis du har en valp, en eldre hund eller en hund som allerede lider av en annen sykdom, bør du alltid oppsøke en veterinær hvis du mistenker kennelhoste. Du bør også kontakte en veterinær hvis din hund nekter å spise, er slapp eller har feber.
Flesteparten av hunder som får kennelhoste trenger ingen behandling. Det pleier å være nok at hunden får ekstra med hvile.
Hvis du er bekymret for at hunden din skal bli smittet av kennelhoste, kan du vaksinere den. Dette er vanlig for hunder som ofte er på kennel eller trener og konkurrerer. Vaksinasjon mot kennelhoste bør i så fall gjøres en gang i året.
Hvis hunden din hoster, bør du alltid finne ut årsaken til hostingen. Hvis hunden din har hostet i mer enn en uke, bør du oppsøke en veterinær. Årsaken til langvarig hoste kan være alt fra hjertesvikt, svulster, parasitter og kronisk bronkitt til strukturelle sykdommer i luftveiene og strupen. At hunden hoster trenger derfor ikke alltid bety at den har fått kennelhoste. Selv om lyden av hosteanfallene kan gi en indikasjon på årsaken, er det umulig å diagnostisere årsaken hjemme. Dessuten krever mange av tilstandene som ligger bak en langvarig hoste en form for behandling. I noen tilfeller kan rask behandling gjøre stor forskjell for prognosen for hundens hoste.