Genetisk sett er katten fortsatt et ørkendyr, akkurat som sine forfedre. Derfor er de dårlige til å kjenne på tørste og drikker sjeldent nok vann. Katter ute i det fri får i seg alt vannet de trenger fra de små dyrene de spiser. For eksempel inneholder små gnagere omtrent 70 % vann. Det vanligste kostholdet for huskatter er tørrfôr, og det inneholder veldig lite væske. Hvis katten bare spiser tørrfôr og er dårlig på å drikke vann, er det fare for dehydrering og sykdommer som en følge av dette.
Beinfritt kjøtt. Den viktigste næringskilden i kattens kosthold er beinfritt kjøtt med lite fett. For eksempel er kylling, storfekjøtt og kalkun utmerkede kilder til protein.
Fisk og reker. Du kan gi katten din rå havfisk i ny og ne, så lenge du er klar over at fisk kan føre til tiamin og E-vitaminmangel. Fisk bør være nedfryst i noen uker før den tines og serveres til katten. Dette gjør at eventuelle parasitter dør før katten spiser fisken. Når det gjelder reker, er det lurt å la dem ligge i vann før du gir dem til katten. På denne måten reduserer du saltholdigheten.
Egg. Eggeplommen er spesielt næringsrik, og du kan gi det til katten daglig. Men husk at hvis katten er overvektig, er ikke egg det beste valget.
Kalsium. Kattens kosthold skal ikke inneholde for mye bein ettersom for store mengder kan føre til forstoppelse. En fin retningslinje er å gi 7-10 % av det totale daglige matinntaket i form av bein, kyllinghals eller deler av kyllingvinge. Disse er vanligvis gode kilder til kalsium. Du kan til og med tilføre kalsium via er kosttilskudd eller en form for benmel.
Lever. Lever inneholder fettløselige A-vitaminer og er veldig næringsrikt. Hvis katten ikke liker smaken, kan du i stedet gi kosttilskudd som inneholder A-vitamin.
Taurin. Taurin er en aminosyre som er essensiell for katter! Mangel på dette kan føre til nedsatt syn og immunforsvar, samt hjerteproblemer. Den beste kilden til taurin er hjertet, men det er også tilgjengelig som kosttilskudd.
Fiber. En liten mengde fiber er bra for kattens mage. Litt psyllium eller havre er nyttig for fordøyelsen. Behovet for fiber er individuelt, og riktig mengde kan bare bli funnet ved å holde et øye med avføringen.
Omega 3. Avital lakseolje har mange gode helseeffekter. Det er viktig for huden, pelsen og leddene, og vi anbefaler på det sterkeste å bruke det som et supplement til ethvert kosthold.
I mange husholdninger blir kattene matet med den såkalte 50/50-modellen. Dette betyr at halvparten av kostholdet består av et fullfôr i form av tørr- eller våtfôr og den andre halvparten råfôr. Da får katten alle de nødvendige næringsstoffene via fullfôret, men drar samtidig nytte av råfôrets naturlighet.
Kattens kresne holdning kan være den største utfordringen når det gjelder å endre fôr. I tillegg til de nye smakene, krever teksturen og lukten av fersk mat også litt tid å bli vant til. Endring av kosthold kan ta flere uker, men det er det verdt.
Les mer om hvordan du bytter fôr til katten her >>
Du bør alltid følge med på konsistensen og mengden avføring når du endrer kattens kosthold. Hvis katten er løs i magen, er det et tegn på ubalanse i tarmfloraen. Og hvis det oppstår diaré, er det viktigste du kan gjøre å roe ned magen. Det er lurt å føre en kostholdsdagbok i endringsfasen, slik at du raskt kan oppdager hvilke ingrediensene som kan ha forårsaket diaréen. Diaré og løs mage er imidlertid ganske uvanlig når det kommer til råfôring. Det er derimot ganske vanlig at katter som spiser råfôr har problemer med hard avføring, noe som først og fremst er et tegn på for mye bein i kostholdet. I slike tilfeller er det best å redusere mengden bein eller erstatte beinpulveret med et kalsium-tilskudd.
For at fôret skal dekke kattens behov, må det være allsidig og inneholde flere forskjellige råvarer. Mange katter vegrer seg for å spise visse ingredienser, og da må du gi et kosttilskudd slik at det ikke er mangler i kostholdet.
Hvis katten bare spiser råfôr, er det helt normalt at den drikker betydelig mindre vann. Dette skyldes det høye væskeinnholdet i råfôr, som lar katten få i seg væsken den trenger gjennom maten. Derfor trenger du ikke å bekymre deg for væskeinntaket hos en sunn katt som spiser råfôr.
Mange katter kan bli litt vel ivrige rundt deilige råfôr. Hvis katten sluker i seg maten for fort, kan den ende opp med å kaste opp. Da kan det være lurt å dele dagsbehovet i flere små porsjoner. Maten kan for eksempel også serveres i slow feed-matskåler som forhindrer katten i å spise for fort.
Riktig sammensatt kosthold med råfôr er bra for kattens helse og gjør den ofte mer pigg. Selv om råfôring kan virke tungvint og komplisert i begynnelsen, er det ofte verdt bryet.
Å fôre med råfôr medfører visse sykdomsrisikoer for både mennesker og dyr. Det er du som eier som har ansvar for at fôringen med råfôr skjer på en trygg måte. Utstyret som brukes til ferskfôret, skal for eksempel holdes adskilt fra utstyret som brukes til "vanlig" mat.
Har du barn hjemme, må du også sørge for at de ikke har tilgang til kjæledyrets matskål, og den som har vært i kontakt med råfôr, må alltid vaske hendene grundig med såpe og varmt vann etterpå. Hvis det bor mennesker i ditt hushold som har dårligere immunitet på grunn av for eksempel alder, sykdom eller medisinering, anbefaler vi ikke at du fôrer kjæledyret ditt med råfôr.
Ved å følge disse tipsene vil dere minimere risikoen for sykdommer som følge av råfôring.
Kos dere med råfôringen. Dette er en fôringsmetode som er en slager i mange kattehjem!