Når man tar med hunden sin på båten eller i nærheten av vann, er det viktig å tenke sikkerhet. Det finnes noen risikoer ved disse aktivitetene, men her vil vi dele noen tips som kan gjøre turen tryggere for både deg og hunden din. Les videre for tips for hva som er lurt å tenke på når du har med hunden din på båten eller på stranden!
Få hunder er komfortable med båtlivet med en gang, så ha litt tålmodighet. Ordet "øvelse gjør mester" passer godt i denne situasjonen. Start tidlig med å lære hunden å gå av og på båten selv, og hjelp den så den ikke sklir og skader seg.
Det er lurt å følge rutinene hjemmefra, så langt det lar seg gjør. Det vil gjøre det lettere for hunden å venne seg til det nye miljøet.
Hunden din bør alltid ha på seg redningsvest allerede fra dere er på bryggen. før dere går om bord på båten. Det finnes mange forskjellige typer redningsvester. Det er lurt å tenke på at en hund med mye pels øker mye i vekt når den blir våt, så legg til litt vekt når dere velger redningsvest. Mange redningsvester har et håndtak som kan være til hjelp hvis hunden skulle falle over bord. Jo tidligere du venner hunden til redningsvest, jo raskere lærer den at redningsvest og båt hører sammen.
I tillegg til redningsvest er det viktig at hunden, akkurat som oss mennesker, har konstant tilgang til friskt vann og drikker mye. For eksempel finnes det smarte reisevannflasker som er enkle å ta med seg og behagelige å bruke. Den deilige varmen fra solen, innebærer også en risiko for hunder. De kan, akkurat som oss mennesker, bli brent eller påvirket av varmen.
Før ombordstigning er det lurt å la hunden tisse skikkelig. Det er også viktig med aktivisering når dere har gått i land. Hunden trenger ofte gress og buskas for å føle seg komfortabel med å leke og gjøre sitt fornødne. Når du velger pausested eller overnattingssted, er det viktig å også ta hensyn til andre gjester. Hunder er ikke like velkomne overalt.
Når dere er om bord, bør hunden ha et beskyttende hvilested, gjerne med et teppe fra hjemmet så den føler seg trygg og komfortabel. Sørg for at hunden har tilgang til vann, skygge og kjøling om bord. Tiden dere tilbringer på båten må tilpasses hunden – fire til fem timer er en lang tur selv for en hund som stortrives om bord i båten!
Når dere er på land og oppholder dere på flåttutsatte områder, bør hunden for eksempel bruke et flåtthalsbånd. Vær også nøye med å gå sjekke hunden for flått daglig.
Hvis det skulle oppstå et en ulykke, er det lurt å være forberedt ved å vite hvor nærmeste veterinær er.
Med sunn fornuft og hensyn til hunden kommer man langt, og vi håper dere får mange herlige sommerstunder sammen – både om bord og på land!
En hund som elsker å bade og gjør det ofte er jo kjempegøy! Svømming er en veldig bra og skånsom treningsform som hunden kan drive med også i sine eldre drager.
Hvis du har en hund som bader mye, er det ekstra viktig at du tørker den godt så snart den er ferdig med å bade. Hvis hunden ofte er fuktig og kald, kan den utvikle vannhale. Vannhale er en betennelse i nervene ved haleroten som er veldig smertefull for hunden. Ikke glem å tørke ørene grundig også, for de er heller ikke glad i for mye fuktighet.
Hvis hunder får i seg for mye saltvann, kan de i verste fall bli rammet av saltforgiftning. Et avkjølende bad er veldig deilig, men ikke la hunden bade ved algeoppblomstring. Alger avgir en gift som er veldig farlig for dyrene, så mye at det kan føre til dødsfall for de dyrene som får det i seg. Dessverre er giften så farlig at hunden kan få i seg en giftig dose bare ved å slikke pelsen etter å ha badet i det. Symptomene kan komme allerede etter et kvarter, men det kan også ta noen dager før man ser symptomer etter kontakt med giftige alger. Hvis dere har vært på en badeplass og hunden begynner å kaste opp eller får diaré, bør du umiddelbart kontakte veterinæren din.
Vær oppmerksom på glemte fiskesnører eller lignende som kan ligge på brygger eller klipper. Det kan oppstå ulykker hvis hunden løper blant gjenstander som disse.
Til slutt ønsker vi dere en morsom badestund og deilig sommer!