Ulykker han skje, og noen ganger er det ingen tid å miste, og man må handle umiddelbart. Hva kan du selv gjøre for å hjelpe hunden din i en nødssituasjon? I denne veiledningen går vi gjennom førstehjelp for hunder som kan være nyttig hvis en ulykke oppstår. For å få grundig kunnskap anbefaler vi at du tar et førstehjelpskurs. Kontakt alltid en veterinær hvis du mistenker at hunden din er syk eller skadet.
Hvis hunden din får noe i halsen, skal du presse ned hundens tunge og forsiktig dra ut det som har satt seg fast. Det er svært viktig å gjøre dette forsiktig slik at det fremmede objektet ikke glir lenger ned i hundens svelg. Hvis du er usikker på om du når objektet, er det bedre å la være å forsøke å dra det ut. Fremmedlegemer kan faktisk forårsake mer skade hvis de glir lenger ned i halsen.
Hvis du ikke har klart å nå det som har satt seg fast i hundens hals, kan du prøve å presse den øvre delen av magen mot brystet med knyttneven (Heimlich manøveren).
Oppkast og diaré kan påvirke hundens generelle tilstand betydelig, siden hunden vil miste væske og raskt bli dehydrert. Hvis hunden din plages av oppkast og diaré, er det viktig at du prøver å få hunden til å drikke vann. Hvis hunden er så dårlig at den ikke klarer å drikke eller holde maten nede, bør du umiddelbart kontakte veterinær.
Ikke klarer å holde mat eller væske nede
Har blodig diaré eller oppkast
Har svelget et fremmedlegeme
Har fått i seg gift
Har en forverret allmenntilstand
Les mer om diaré hos hund her »
Det er viktig å rengjøre såret grundig, enten ved å skylle det eller vaske det med en kompress eller en bomullsdott dyppet i sårvask. Kompresser har fordelen med å ikke feste seg like mye i sårene som bomull kan gjøre. Fjern tørket blod og smuss fra pelsen med lunkent vann.
Tenk på dette hvis hunden din har fått et kutt eller et bitt og blør. Det er viktig å være oppmerksom på at bittsår kan se små ut, men likevel være svært alvorlige.
Bruk beskyttelseshansker hvis du har det hjemme
Klipp forsiktig bort pelsen rundt såret
Skyll såret med saltvann
Hold såret tørt og rent
Ha krage på hunden din slik at den ikke når såret
Hvis hunden blør mye, bør du legge på en trykkbandasje for å stoppe blødningen. Hvis såret ikke slutter å blø etter noen minutter, må du oppsøke veterinær.
Hvis hunden din har fått et alvorlig bitt eller kutt, må du alltid kontakte en veterinær
Undersøk hundens tannkjøtt: blåaktig eller hvitt tannkjøtt er et tegn på problemer med blodsirkulasjonen og pustevansker.
Kontroller hundens øvre luftveier ved å trekke tungen litt fremover og se inn i svelget.
Fjern forsiktig eventuelle fremmedlegemer, og vær forsiktig så de ikke havner lenger ned i svelget.
Slår hundens hjerte? Sjekk pulsen på innsiden av låret og lytt/føl på hjerteslagene
Puster hunden? Lytt til pusten og sjekk pustefrekvensen.
Ring veterinæren og slå på høyttaleren slik at du kan høre instruksjonene og hjelpe hunden din samtidig.
Legg hunden i sideleie på høyre side (det går også bra å ha hunden liggende på venstre side).
Rett ut hundens hode.
Plasser hånden din på området hvor hundens albuespiss møter brystkassen når forbenet bøyes langs brystkassen, og plasser den andre hånden oppå (for større hunder).
Press hendene mot hverandre og komprimer hundens brystkasse til ca. 1/3 til halvparten av brystkassens dybde.
Enhåndsgrep for små hunder med hånden rundt brystbenet, fingrene på den ene siden og tommelen på den motsatte siden.
Start med 30 kompresjoner med en hastighet på 100-120 kompresjoner/minutt.
Etter 30 kompresjoner bytter du til å blåse i hundens nese to ganger: Strekk forsiktig ut hundens hals, dra ut tungen og bruk hendene rundt hundens nese for å få det så tett som mulig. Plasser munnen over hundens nese og blås slik at brystkassen stiger. Husk å ikke blåse for hardt hvis hunden er liten!
Gjenta "30 kompresjoner - 2 innblåsninger" til hunden puster igjen. Hvis du er på vei til veterinæren, fortsett du med HLR under transporten.
Transporter hunden umiddelbart til veterinær eller dyresykehus når pust og puls har kommet i gang igjen.
Symptomer på overoppheting kan være pusteproblemer, pesing, sikling, spyttproduksjon, slapphet, ustøhet, røde og/eller tørre slimhinner i munnen og øynene, stivhet, forvirring, rastløshet, økt puls, besvimelse, oppkast og/eller diaré.
Kontakt veterinær umiddelbart
Tilby hunden vann
Hold hunden i ro
Avkjøl hunden med kaldt vann, men ikke med iskaldt vann. Du kan også pakke hunden inn i våte håndklær.
Tilby hunden skygge og luft
Ta temperaturen (i endetarmen bør hundens temperatur ligge mellom 38 og 39 grader)
Les mer om overoppheting hos hund her »
Husk alltid å kontakte en veterinær hvis du mistenker at hunden din er dårlig.
For å ikke stresse hunden for mye, er det enkleste at den står på alle fire. Plasser den ene knyttneven din bak brystbenet med tommelen opp. Den andre hånden plasseres oppå knyttneven. Utfør et kraftig trykk med hendene maksimalt 4-5 ganger for å fjerne objektet. Hvis hunden ligger ned, stå bak den, ha en knyttet neve bak brystbenet og bruk den andre hånden som støtte på hundens rygg eller legg hånden på knyttneven om mulig.
I et førstehjelpssett for hunder er det for eksempel lurt å ha beskyttelseshansker, termometer, gasbind, kompress, plaster, koksaltoppløsning, sterile våtservietter og pinsett.
En hund skal ha 60-120 hjerteslag per minutt.
Tegn på at hunden din har satt noe i halsen kan være pusteproblemer, spyttproduksjon, hoste, blåaktig tannkjøtt og at hunden frenetisk gnir potene mot nesen.