Alle katter fortjener et kjærlig hjem og sin helt egen person. Kan det være deg? I denne artikkelen deler vi mer om hvordan det er å adoptere en katt, som for eksempel hvor mye det koster å adoptere en katt, hvordan man håndterer en adoptert katt, spesielt en som er sky, og hva som kan være lurt å tenke på før, under og etter en adopsjon.
Før du adopterer en katt, er det viktig å ha en grundig gjennomtenkt beslutningen. Å skaffe seg et kjæledyr er alltid et stort ansvar, og katter lever i gjennomsnitt tjue år. Mange katter som får en ny sjanse gjennom adopsjon, har hatt en tøff start i livet eller har spesielle behov. Hvis du adopterer en katt med spesielle behov eller traumer, kan det kreve tid, tålmodighet og engasjement.
Kjennes disse punktene ok er du klar for neste steg i adopsjonsprosessen!
Det er mange dyrehjem/dyregårder i Norge hvor du kan finne en katt å adoptere. Det er ofte mange katter på kattehjem som venter på å bli adoptert. En grunn til dette er at vi generelt sett er mer ansvarsfulle når det gjelder å eie og ta vare på for eksempel en hund.
En vanlig fremgangsmåte hvis du vil adoptere en katt i Norge, er å ta kontakt med et kattehjem eller dyregård i ditt nærområde. Du må vanligvis fylle ut en søknad og deretter komme for et personlig møte. Der får du møte kattene og har sjansen til å stille spørsmål. Vær forberedt på å også få spørsmål fra personalet - det skal føles riktig både for deg og katten!
Hvis alt føles bra, blir du matchet med en katt. Ved levering er kattene vanligvis vaksinert, undersøkt av veterinær og behandlet for eventuelle sykdommer; mange er også kastrerte. Husk at det er viktig å skaffe forsikring for din adopterte katt!
I mange europeiske land er hjemløse katter et vanlig syn, men livet på gaten er tøft - kattene kan bli påkjørt, forgiftet, mishandlet eller sulte ihjel. På grunn av det store antallet hjemløse katter i utlandet vurderer mange nordmenn å adoptere en katt fra et annet land enn Norge.
Ta kontakt med en organisasjon utenlands for å adoptere en katt. Organisasjoner som opererer utenlands tar seg av alle importkrav som gjelder kjæledyr som allerede er på stedet. Disse kravene inkluderer vanligvis vaksinasjoner og ormekur. Med disse tiltakene kan spredning av rabies, parvovirus, smittsom leverbetennelse, kennelhoste, leptospirose, rundorm, lopper og andre parasitter forebygges. Mange organisasjoner tester også for hjerteorm, giardia og leishmania før katten reiser til sitt nye hjem. I tillegg anbefales det at nye eiere tar ormekur på katten igjen når den kommer fram. Siden dyresykdommer alltid er landsbestemte, bør du lese om dem på forhånd eller spørre organisasjonen du adopterer fra.
Selv om det er økte risikoer med adopsjon, kan det være lurt å huske på at langt fra alle katter som adopteres bort har vært utsatt for traumatiske opplevelser. Mange katter kommer fra helt vanlige familier, som kanskje har flyttet eller ikke har nok tid og penger til å ta vare på katten sin på beste måte.
Når du adopterer en katt, gjør du en enorm forskjell i akkurat den kattens liv. Mange hjertevarmende historier fra adoptivforeldre til katter beviser at man kan finne sin beste venn selv fra et herberge!
Att hitta hem är som att vinna på lotto för en katt som tidigare bott på ett härbärge – men det är också en betydande livsförändring som kan orsaka stress. Att vänja en adopterad katt vid sitt nya hem kräver tålamod och tid av ägaren.
Kjøp beroligende feromoner i god tid før katten ankommer. Det kan hjelpe din nye katt å slappe av.
En katt som har reist fra et annet land, kan synes at flyplassen er et skremmende og merkelig sted, så ikke bekymre deg hvis du ikke blir møtt av en sprudlende pus med en gang (selv om dette også kan skje). Vær rolig når du nærmer deg den nye katten din; la den lukte på hånden din og tilby noen godbiter.
Du kan bruke feromonspray i bilen. Ta også med dig rengjøringsprodukter i tilfelle det hender en ulykke.
Gi katten litt tid til å bli kjent med sitt nye hjem og familie. Sørg for at den har en rolig plass den kan trekke seg tilbake til, for eksempel en egen katteseng der ingen forstyrrer den. Ikke invitere vennene dine til å møte katten direkte.
Du kan gjemme godbiter hjemme for at din adopterte katt tidig skal få positive følelser for hjemmet.
Hvis katten er stresset, er den kanskje ikke interessert i å leke, men hvis katten tydelig viser at den vil leke, er det en god måte å styrke båndene mellom dere. Aktiviseringsleker kan også få katten til å føle seg mer avslappet.
Ikke la katten gå utendørs med en gang, da den kan bli redd og løpe bort. Begynn med å ha katten innendørs i noen uker og venn den gradvis til å ha sele på seg, slik at dere sammen kan utforske nærområdet på en trygg måte før katten får gå ut alene.
Vänj din nya katt vid att vara ensam gradvis. Samma råd gäller både för vuxna och kattungar.
Mange tror at det er gratis å adoptere katter, men det er vanligvis ikke tilfellet. Å adoptere en katt pleier å koste noen tusen kroner, men dette kan variere avhengig av kattens alder og egenskaper. Å gi en eksakt kostnad er derfor vanskelig, og vi anbefaler at du tar direkte kontakt med organisasjonene som formidler adopsjonskatter.
Hvis du for eksempel ønsker å adoptere en katt i Oslo, Bergen, Trondheim eller et annet sted i Norge, kan du kontakte en dyregård eller et kattehus og sende inn en interessemelding. Da vil de ta kontakt med deg og følge opp prosessen. Hvis du vil adoptere en katt fra utlandet, må du finne en pålitelig organisasjon som arbeider med hjemløse katter utenlands..
En katt må alltid være minst 12 uker gammel før de forlater mammaen sin.
En adoptert katt trenger tid til å venne seg til å være alene. Hvor lang tid det tar, varierer for alle adopterte katter. Noen katter er mer selvsikre enn andre, mens andre kan være litt mer sky. Vær oppmerksom på hvordan katten din har det og hvor trygg den føler seg i hjemmet..
Les mer om kattunger og alenetrening her »
Ikke alle har muligheten til å adoptere en katt, men heldigvis er det andre måter å hjelpe på! Organisasjoner jobber hovedsakelig med donerte penger som går til mat, veterinærutgifter og andre kostnader. Med donerte penger kan organisasjoner ofte sterilisere katter for å forhindre at nye hjemløse kattunger kommer til verden. Noen organisasjoner tar også imot donasjoner i form av mat, utstyr og til og med gamle laken og håndklær.
Å være fosterhjem er et stort engasjement, men det er ofte svært givende. Herberger er ikke ideelle hjem for katter, derfor er en hjemmekoselig atmosfære et mye bedre alternativ. I et fosterhjem får katten erfaring med hvordan den oppfører seg i et hjem, og vanligvis kan denne miljøendringen redusere stress. Ved å ta vare på en katt gir du plass for et annet hjemløst dyr på herberget.
Du kan også gi tid gjennom frivillig arbeid. Hvis du ikke kan jobbe på et herberge, kan du kanskje hjelpe med innsamling av donasjoner. Katter som blir adoptert til Norge kan trenge en flyreiseledsager. Så hvis du skal reise, kan du tilby deg å følge en reisende katt.
I kattungeguiden holder vi deg i poten fra dagen kattungen flytter hjem til deg til den er en voksan katt. Her finner du all info som nybakte katteeiere lurer på, som hvorda man får kattungen til å bli husrein og slutte å klore på møbler.