Dobbelt så mange kjæledyr skal på sommerferie i år sammenlignet med fjoråret. En stor andel av disse skal på bilferie i Norge. Heldigvis ser vi at et stort flertall av dem tar sikkerheten til pelsklingen på alvor.
Det viser tall fra Den store kjæledyrundersøkelsen 2022. Eksperter anbefaler at kjæledyr som fraktes i bil må ha godkjent bilsele eller sitte i bur.
– Det er både påbudt og tryggest, sier kommunikasjons sjef Cecilie Bryner i Trygg Trafikk.
Av de som har hund i bil, er det 17 prosent som ikke sikrer kjæledyret godt nok. Dette er likevel en bedring sammenlignet med fjoråret, da andelen var på 22 prosent.
To av tre kjæledyr skal på ferie med eierne sine i år. Bryner i Trygg Trafikk er glad for å se at eierne blir flinkere til å plassere dyr i bur når de er på biltur, men mener vi fortsatt må bli flinkere.
– Å sikre kjæledyret godt er viktig for alle i bilen. Et dyr som sitter løst i bilen kan skape farlige situasjoner og ta oppmerksomheten bort fra kjøringen. I en hard nedbremsing eller kollisjon vil et løst kjæledyr bli kastet rundt i bilen, skade seg selv eller i verste fall noen av de andre i bilen. Bruk kollisjonstestet utstyr og sørg for at det er godt forankret i bilen, sier Bryner.
Magda Nawrocka, hundeekspert i Musti, lister opp flere ting som kan gjøre bilferien tryggere og mer behagelig for pelsklingen. Et av tipsene er å ha med en kjølematte i bilen.
– Spesielt hunder med kort snute kan ha utfordringer med pusten i varmen. Disse hundene regulerer ikke varmen like bra som hunder med lang snute, og kjølematten er derfor et godt hjelpemiddel. Alternativt kan du ha en liten vifte som sørger for å holde kroppstemperaturen nede, sier hun.
Mange er redde for at katten skal bli borte når familien er på ferie, og GPS-tracker er derfor lurt. Det kan være perfekt hvis du sitter på hytta til noen venner og slipper ut katten på et sted den ikke er kjent, eller hvis den mot formodning skulle stikke av.
– Det er også viktig at hunden eller katten er chippet og at det står kontaktinformasjon til eier på halsbåndet, sier hun.
Nawrocka er innforstått med at folk er lei av å høre ordet vaksine, men advarer om at ferieplanene kan bli spolert dersom reglene ikke blir fulgt.
– Skal du utenlands, må du huske å sjekke om det er tillatt å ta med dyr dit du skal og sørge for å ta alle påkrevde vaksiner, sier hun.
Lag gjerne en koffert som kjæledyret ditt kan ha glede av hver gang dere er på reise. Ved å ta frem de samme reiseskålene, sengen og aktiviseringslekene vil det skape trygghet og forutsigbarhet for dyret, og det vil skape positiv stemning hver gang den skjønner at pakking er i ferd med å skje før avreise.
– Ikke minst vil den bli glad når den ser at kofferten tas frem på et ukjent sted på ferie, avslutter Nawrocka.