Den store kjæledyrundersøkelsen

Den store kjæledyrundersøkelsen

Lurer du på hvor mange kjæledyreiere som lar kjæledyret sove i senga, hvor mange som mener de ligner på kjæledyret sitt - eller kanskje hvordan det står til med dyrepleievanene til de norske kjæledyreierne? Du finner alle svarene i Den store kjæledyrundersøkelsen. Vi har nemlig gjennomført en landsdekkende og representativ undersøkelse som avdekker nordmenns kunnskap og kjæledyrvaner. Undersøkelsen er gjennomført av YouGov blant kjæledyreiere som har hund, katt, gnager, fisk, fugl og reptil. På denne siden har vi samlet de viktigste funnene fra undersøkelsen. God lesning!

Velvære for voffs og pus

Vask, klipp av klør og sjekk av poter er viktige deler av den regelmessige kjæledyrpleien. Den store kjæledyrundersøkelsen 2022 viser at mange katte- og hundeiere synes klipp av klør er spesielt vanskelig.

Kjæledyrene er som oss mennesker; de trenger regelmessig pleie for at de skal ha det godt.

Katteekspert Johnny Skjølås og hundeekspert Magda Nawrocka forteller at det er viktig å ha fokus på pleie og stell – ikke bare for dyrets egen velvære, men også for at eierne skal ha bedre mulighet til å oppdage tidlig om dyret har pådratt seg skader.

 

 

UBEHAGELIG Å KLIPPE KLØRNE ?

68 prosent av kjæledyreierne synes det er vanskelig å klippe dyrets klør. De fleste begrunner dette med at det er ubehagelig for dyret, mens andre er redd for at kjæledyret skal begynne å blø. For de som synes det er ubehagelig, kan man spørre veterinæren. Det er også mulig å besøke en av Musti sine butikker og be de ansatte om hjelp.

Likevel er det mange som klipper selv, og i undersøkelsen svarer 20 prosent at de klipper hver måned, mens 10 prosent svarte at de klipper hver uke. Hvor ofte man trenger å klippe avhenger også litt av bruk og rase, men Nawrocka anbefaler at man klipper klørne på både hunden og katten hver andre uke. 

– Hvis kjæledyret har for lange klør, risikerer man at klørne presses opp og at beinstillingen til kjæledyret endrer seg. Derfor bør man sørge for at klørne er korte. Går dyret mye på asfalt så kan klørne bli litt mer slitt naturlig, men på hunden er det viktigste å ha kontroll på «ulvekloa» fordi den i verste fall kan gro inn i huden, sier Nawrocka. 

 

 

POTEFIN HUND OG KATT

Det er ikke bare klørne som må sjekkes på potene. Også tredeputene, hundens tåballer, kan få sprekker, og ting kan kile seg fast mellom dem. 

Nesten 6 av 10 dyreeiere sjekker potene månedlig for skader eller sår, og 30 prosent sjekker ukentlig.

– Hunder, og spesielt utekatter, går mye ute, og potene deres utsettes for en del slitasje. Derfor er det veldig viktig å sjekke både kattens og hundens poter med jevne mellomrom. Poter med skader kan skape ubehag, og det kan sette seg infeksjon i skadene, forteller Skjølås.

– Det er viktig å sjekke potene for sprekker eller pels som har tovet seg minst én gang i måneden, men helst oftere, sier katteeksperten. Han forteller at man kan benytte muligheten til å sjekke hver gang man koser
med hunden eller katten.

– På denne måten blir hunden og katten også vant til at man tar på potene deres, hvilket gjør kloklippen mye enklere.

 

 

 

 

 

 

EN GOD VASK

Hovedgrunnen til at man bør vaske både katt og hund med jevne mellomrom er at man fjerner uønskede gjester. Hvor ofte du trenger å vaske hunden er veldig avhengig av rase, hvor skitten hunden er og sesong, men hundeekspert Nawrocka anbefaler at man ikke vasker for ofte.

– Kjæledyrene drar med seg mye gress, kvister og sand inn, men også parasitter og bakterier. Når vi vasker kjæledyrene, blir vi kvitt dette, men dersom man vasker hunden for ofte fjerner man fettlaget på hunden. Det skaper irritasjon som igjen klør og kan bidra til sårdannelse, sier Nawrocka.

Hun forteller at det ofte er nok å bare vaske potene og at man er nøye på å tørke godt.