Regelmessig vask, tannpuss, kloklipp og potesjekk er viktig for å ivareta kjæledyrets helse. Den store kjæledyrundersøkelsen 2021 viser at det er mange kjæledyreiere som kan bli bedre på dette.
Kjæledyrene er som oss mennesker, de trenger regelmessig pleie for at de skal ha det godt. Vi har fått katteekspert Johnny Skjølås og hundeekspert Magda Nawrocka til å gi de beste tipsene for riktig dyrepleie.
– Årsaken til at man må pusse hundens- og kattens tenner er de samme som hos oss mennesker. Det dannes nemlig fort både plakkbelegg og bakterier. Hvis bakteriene får holde på uforstyrret over lengre perioder kan de lage hull og bidra til at kjæledyrets tannkjøtt trekker seg oppover. I verste fall kan bakteriene gå inn i kjæledyrets organer. Hos dyr med dårlig tannhygiene hender det at man finner bakterier som er relatert til tannhelse andre steder i kroppen. Men, det er heldigvis sjeldent at det skjer, sier Nawrocka.
Hun forteller at man bør pusse tennene på hunden og katten så ofte som mulig. Helst daglig, og understreker at tyggepinner og tyggeleker ikke erstatter tannpussen.
– Tyggelekene kan bidra til å redusere dannelsen av plakk. Så det blir litt som å tygge tyggegummi for oss mennesker.
Slik pusser du tennene på hunden og katten
Katteekspert i Musti, Johnny Skjølås, forteller at hovedgrunnen til at man bør vaske både katt og hund med jevne mellomrom er at man fjerner uønskede gjester.
- Kjæledyrene drar med seg gress, kvister og sand inn, men også parasitter og bakterier. Når man vasker kjæledyrene blir man kvitt dette, sier Skjølås.
I undersøkelsen sier over halvparten av hundeeierne at de vasker hunden en gang i måneden eller oftere. Hundeekspert Nawrocka anbefaler at man vasker hunden hver 10-12 uke.
– Hvis man vasker hunden for ofte risikerer man å fjerne hudens fettlag. Det fører til irritasjon, kløe og kan bidra til sårdannelse, sier Nawrocka.
I Den store kjæledyrundersøkelsen 2021 oppgir over seks av ti av katteeierne at de vasker katten sjeldnere enn et par ganger i året eller aldri. Skjølås tror at noe av årsaken til dette kan være den gamle myten om at katten gjør kattevasken selv.
– Det er nemlig helt feil at katten ikke trenger hjelp med kattevasken. Den bør både vaskes og børstes med jevne mellomrom. En katt som vasker seg selv, blir ikke særlig ren. Katten bruker den samme tungen til å vaske seg både foran og bak, og når for eksempel ikke bak ørene på egenhånd. Den klarer heller ikke å fjerne eventuelle floker, sier Skjølås.
I undersøkelsen oppgir over én av ti kjæledyreiere at de bruker såpe/sjampo for mennesker eller grønnsåpe når de vasker kjæledyret. Både Skjølås og Nawrocka sier at man utelukkende bør vaske kjæledyret med produkter som er spesielt tilpasset hund/katt.
Slik gjør du vasken til en hyggelig opplevelse for din firbeinte venn
Det er ikke nødvendig å klippe utekattens klør. Over to av ti kjæledyreiere synes det er vanskelig å klippe hundens eller innekattens klør. Mange sier at de er redd for at kjæledyret skal begynne å blø, eller at kjæledyret synes det er ubehagelig.
Nawrocka forteller at man bør klippe klørne på både hunden og katten rundt hver andre uke.
– Hvis kjæledyret har for lange klør, risikerer man at klørne presses opp og at beinstillingen til kjæledyret endrer seg. Derfor bør man sørge for at klørne er korte. På hunden er det viktigste å ha kontroll på «ulvekloa». Den treffer ikke bakken, og blir ikke naturlig slitt. Dersom den ikke klippes kan den i verste fall gro inn i huden, sier Nawrocka.
– Potene utsettes daglig for mye slitasje, og det er derfor viktig å sjekke både kattens og hundens poter minst én gang i måneden. Det å ha sprekker i potene kan nemlig være svært smertefullt. Det kan også sette seg infeksjoner i skadene. Man bør være oppmerksom på sprekker eller pels som har tovet seg, sier Skjølås.
Dette kan du gjøre for å forebygge skader
Last ned artikkel her.
Last ned hele undersøkelsen her.